Zondag 10 mei in Andere Tijden: ode aan de zorg

Op zondag 10 mei maakt Andere tijden Special  een Ode aan de zorg.  Het geschiedenisprogramma (NTR/VPRO) komt met 45 minuten prachtige en vaak ongelooflijke archiefbeelden waarin de geschiedenis van de verpleegkundige centraal staat.

‘Ze is als een moeder voor je,’ zegt een oude man geëmotioneerd en hij steekt in het ziekenhuis nog maar eens een sigaretje op. Doodzieke patiënten die door weer en wind van het ene naar het andere gebouw worden gereden, kraamhulpen die smelten bij het zien van een pasgeboren baby. Kinderen waarvan de amandelen worden geknipt en duizenden verpleegkundigen die het niet meer pikken op het Malieveld.

Witte woede

In een kleine eeuw verandert het vak van verpleegster ingrijpend. Van een slecht betaalde roeping in de jaren 20 tot goedopgeleide vrouwen met diploma’s en specialisaties, maar nog altijd slecht betaald worden in de jaren 80. Ze pikken het niet meer als de werkdruk de spuigaten uitloopt en een arbeidsconflict dat bijna een half jaar duurt is het gevolg.

Emancipatie van de zorg

Andere Tijden duikt met deze oude beelden special in de geschiedenis van de verpleegkundige. De rust, reinheid en regelmaat van de jaren 30 en 40 maken plaats voor de heisa, herrie en hectiek van de jaren 80. De emancipatie van de zorg wordt in drie kwartier perfect in kaart gebracht.

Uitzending: zondag 10 mei, 20.35 uur, NPO 2

Promo: https://vimeo.com/414673869/c28e804501

Bron: persbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *