Het onderzoeksproject “Als suïcide en suïcidale uitingen je dag kleuren: wat doet dat dan met jou en mij?” verwerft inzicht en kennis over de beleving van jongeren die verblijven in leefgroepen in de JeugdzorgPlus waar suïcide-problematiek speelt. Het onderzoeksteam bestaat uit de projectleider en 6 ervaringsdeskundige jongeren. De belangrijkste tips van de ervaringsdeskundigen: praat met en luister naar jongeren. Toon gevoel als hulpverlener. Neem tijd om een band op te bouwen. Laat iemand die suïcidaal is niet alleen, zeker niet geïsoleerd.
Voor het onderzoek zijn inmiddels meer dan 30 interviews afgenomen bij jongeren en hulpverleners in de jeugdzorg plus en de keten. Ook de analyses van de interviews, het voorbereiden van bijeenkomsten en presentaties op symposia, worden samen met ervaringsdeskundigen uitgevoerd.
Fijn om ervaringen te delen
De jongeren die het onderzoeksteam tot nu gesproken heeft (9 in totaal) gaven na afloop van het interview aan dat ze het fijn vonden om over hun ervaringen met suïcide en zelfbeschadiging op de groep te praten. Het luchtte op. Een aantal jongeren gaf expliciet aan dat ze nog niet eerder zo lang over het onderwerp suïcide en zelfbeschadiging met iemand gepraat hadden.
In de interviews geven jongeren aan dat er regelmatig niet naar hen geluisterd wordt. Ook vinden jongeren dat ze niet alleen gelaten moeten worden als ze suïcidaal zijn “Want dat maakt je niet beter. Je moet zo’n jongere sturen en samen met de jongere afleiding zoeken en niet alleen laten. Vooral niet alleen laten.” (Melanie, 15 jaar)
Tijdens een expertmeeting begin maart, waar meer dan 30 professionals en bestuurders aanwezig waren, werd letterlijk geïllustreerd door het onderzoeksteam dat een “warme ontvangst (en overdracht)” een belangrijk aspect van de zorg is. De bijdrage van de ervaringsdeskundigen aan de interviews leverde mooie verhalen en inzichten voor de aanwezigen op.
Rapportage december 2020
Momenteel worden er met jongeren voorbereidingen getroffen voor het maken van een korte film, waarin jongeren aan hulpverleners vertellen wat voor hen helpend is geweest. De eindrapportage van het onderzoek “Als suïcide en suïcidale uitingen je dag kleuren: wat doet dat dan met jou en mij?” volgt in december 2020.
Impact van het coronavirus op de JeugdzorgPlus
Door het coronavirus zijn de interviews tijdelijk on hold gezet, omdat het onderwerp zich minder leent voor online interviews. Om het effect van de coronamaatregelen in beeld te brengen, zijn in april en mei twee vragenlijsten uitgezet onder hulpverleners die eerder waren geïnterviewd. Dit levert een factsheet op die een beeld schetst van de impact van de corona maatregelen in de JeugdzorgPlus.
Meer weten?
- Factsheet Onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen in de JeugdzorgPlus
- ZonMw-project Als suïcide en suïcidale uitingen je dag kleuren: wat doet dat dan met jou en mij?
Bron: zonmw.nl
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).