WMO 2015 vraagt nog veel voorbereiding

Gemeenten en zorgaanbieders zijn in veel gevallen nog niet tot afspraken gekomen over zorg die geleverd kan worden in het kader van de Wmo 2015. Vanaf 1 januari worden gemeenten verantwoordelijk voor veel extra zorgtaken, waaronder ambulante begeleiding en beschermd wonen voor mensen met een psychische aandoening. In de monitor over de voortgang van de transitie geven de leden van GGZ Nederland onder andere aan dat rond de inkoop van beschermd wonen, veel gemeenten nog achter blijven. Dit is zorgelijk omdat de tijd begint te dringen. Ook zorgt het voor veel onzekerheid bij cliƫnten en medewerkers.

Op woensdag 8 oktober spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rijn over de voortgang van de transitie van zorg naar gemeenten. Samen met de Federatie Opvang en de RIBW Alliantie heeft GGZ Nederland de Kamer een brief verstuurd. Hierin benoemen we de ambities voor een verantwoorde overgang van de zorg naar gemeenten en geven we ons beeld van de stand van zaken. We vragen erin specifiek aandacht voor de zorgen rond de kwaliteit van zorg en ondersteuning, de onzekerheden die momenteel ontstaan voor het bedrijfsproces van leden, de toename aan administratieve lasten, de toegang van zorg en de vaak gebrekkige samenwerking tussen gemeenten op regionaal niveau.

Er is volgens GGZ Nederland nog veel werk te verzetten om de Wmo per 1 januari op een goede manier in te voeren. Er moet volgens ons nu al gekeken worden naar tijdelijke maatregelen om problemen die ontstaan op te lossen. Bijvoorbeeld om de garantie waar te kunnen maken dat cliƫnten die nu in zorg zijn, ook na 1 januari hun zorg behouden. Ook roepen we gemeenten op de administratieve lasten voor zorgaanbieders te beperken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van al beschikbare landelijke eisen en standaarden om de kwaliteit van zorg te toetsen.

Bron: ggznederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *