Winterdip of depressie?

Iedereen is wel eens somber of lusteloos. Zo’n dip gaat meestal wel weer over. Maar als de sombere buien langer dan 2 weken aanhouden en het dagelijks functioneren in de weg zitten, kan er sprake zijn van een depressie.

Ziekte

Een depressie is een psychische stoornis, net als verslaving of pleinvrees. Je herkent een depressie aan een combinatie van symptomen: lusteloosheid, moeheid, slecht slapen, te veel of juist te weinig eetlust, concentratieproblemen, veel piekeren, nergens plezier meer in hebben en gevoelens van schuld of waardeloosheid. Voor sommige mensen is de situatie zo uitzichtloos, dat ze een eind aan hun leven willen maken. Een depressie kan licht of ernstig zijn, eenmalig of terugkerend. Depressies komen veel voor; in 2011 hadden ruim 550.000 mensen een depressie (bron: www.nationaalkompas.nl).

Kom in actie

Een dip kun je tegengaan door in actie te komen. Sporten, naar buiten of met vrienden afspreken kunnen helpen de negatieve spiraal te doorbreken. Je kunt dus gelukkig veel zelf doen. Bij ernstiger klachten die langer duren, is professionele hulp aan te raden. Bijvoorbeeld van de huisarts, die ook medicijnen kan voorschrijven. Of via de GGZ: geestelijke gezondheidszorg. De (eerstelijns) psycholoog helpt door therapie de negatieve gedachten op te sporen en te veranderen. Online therapie of een anti-depressiecursus is ook een mogelijkheid. Voor mensen met een langdurige, zware depressie is er de tweedelijns-GGZ: behandeling door een gespecialiseerd klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater.

Nieuwe regels vergoeding

De regels voor vergoeding van psychische hulp veranderen in 2014. In 2014 worden álle consulten in de eerstelijns-GGZ vergoed en is er geen eigen bijdrage meer. Ook verdwijnt het onderscheid tussen eerstelijns- en tweedelijns-GGZ. Die heten vanaf 2014 ‘generalistische basis en specialistische GGZ’. In 2013 worden alleen de eerste 5 behandelingen in eerstelijns-GGZ vergoed uit de basisverzekering, met een eigen bijdrage van 20 euro per consult. Tweedelijns-GGZ wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Er is nog wel sprake van een verplicht en/of vrijwillig eigen risico.

Bron: nu.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *