“Wij draaien te vaak op voor psychiatrische patiënten”

De bezuinigingen op de zorg treffen patiënten met psychische klachten hard, en de politie moet het oplossen. Zo kan het niet verder, vinden Han Busker, voorzitter Nederlandse Politiebond, en Gijs van Dijk, lid dagelijks bestuur FNV, aldus Trouw 

Politieagenten hebben er hun handen vol aan: crisissituaties die worden veroorzaakt door mensen in psychische nood. De afgelopen maanden haalden diverse incidenten het nieuws. Van een verwarde man die zichzelf verminkte tot een persoon die expres thuis de gaskraan open liet staan.

Het aantal meldingen bij de politie waarbij een verward persoon was betrokken, is explosief gestegen van 40.000 in 2011 naar 60.000 in 2014.

Deze mensen belanden dikwijls in een politiecel terwijl zij eigenlijk zorg nodig hebben. “Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt”, reageerde de politie onlangs.

Minister Edith Schippers van volksgezondheid, verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg, strooit ondertussen iedereen zand in de ogen. Zij zegt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Trimbos Insituut – geen verband te zien tussen de bezuinigingen, de vermindering van het aantal bedden in instellingen en de toename van het aantal verwarde mensen op straat.

Politiek trucje
Haar reactie op dit laatste is op zijn zachtst gezegd vreemd. Want wat doet het er op dit moment toe wat exact de oorzaak is? Bij een lek in een dijk ga je ook niet eerst discussiëren over de oorzaak, maar wordt het gat gedicht.

Minister Schippers voert een politiek trucje uit: de aanpak van een probleem wordt steeds uitgesteld door oeverloos in te gaan op ‘onduidelijke’ oorzaken. Als we niet oppassen, grijpt Schippers pas in nadat er uitgebreid onderzoek is gedaan.

Politieagenten en zorgmedewerkers ondervinden dagelijks de gevolgen van de zorgbezuinigingen. De FNV wijst de minister erop dat we een acuut en groeiend probleem met mensen in psychische nood hebben.

Er is geen tijd om te wachten met een oplossing tot er een eenduidige oorzaak is gevonden. Deze verwarde mensen belanden op straat en berokkenen zichzelf en anderen schade, omdat zij niet de juiste zorg krijgen.

We kunnen en mogen niet van politie-agenten – of wie dan ook – verwachten dat zij het werk overnemen van gespecialiseerde medewerkers op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. En we kunnen mensen met psychische problemen onmogelijk aan hun lot overlaten.

Onnodige ellende
Het is aan minister Schippers om snel in te grijpen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor iedereen toegankelijk te maken.

Een hoog eigen risico van 375 euro per jaar voor de zorgverzekering belemmert die toegankelijkheid. Veel mensen kunnen dat niet opbrengen en mijden daardoor zorg. Uit een enquête onder onze ggz-leden bleek dat hierdoor het aantal crisisopnames is gestegen.

Daarnaast wordt het aantal behandelplekken in instellingen sneller afgebouwd dan goed is, terwijl de zorg aan huis niet overal adequaat is georganiseerd. Gemeenten hebben op dit moment onvoldoende aandacht voor hun wettelijke taken op het gebied van de openbare geestelijke gezondheidszorg.

Wij vinden dat minister Schippers er alles aan moet doen om de kwaliteit van leven van mensen en de kwaliteit van de samenleving te verbeteren.

Dit vergt extra investeringen. Anders komen de bespaarde euro’s weer als extra kostenpost bij het ministerie van veiligheid en justitie terecht. En dat kan naast alle onnodig veroorzaakte ellende toch nooit de bedoeling zijn.

Han Busker: voorzitter Nederlandse Politiebond
Gijs van Dijk: lid dagelijks bestuur FNV

Bron: psychiatrie-nederland.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *