Wie tegen zichzelf praat is niet gek maar geniaal

Iedereen doet het wel (meer dan) eens: luidop met jezelf praten, wat vreemd kan overkomen. Toch is er goed nieuws: wie tegen zichzelf praat blijkt niet gek, maar geniaal.

Uit een onderzoek die gepubliceerd werd in the Quarterly Journal of Experimental Psychology blijkt dat wie tegen zichzelf praat hoogstwaarschijnlijk niet gek is, maar geniaal. In een eerste experiment om dit te bewijzen werd een testgroep gevraagd een bepaald item te vinden in de supermarkt. Tijdens hun eerste zoektocht moesten ze dat in stilte doen. Tijdens een tweede ronde mochten ze de naam van het voorwerp luidop zeggen. Uit die test bleek dat tijdens de tweede ronde het voorwerp in kwestie sneller en makkelijker gevonden werd.

Om baat te hebben bij het luidop benoemen van een bepaald voorwerp moet je echter wel weten wat het is en hoe het eruit ziet, anders breng je jezelf alleen maar meer in verwarring. “Wanneer je echter wel weet hoe een bepaald voorwerp eruit ziet, activeer je een bepaald deel van je hersenen, die je helpt bij het zoeken”, aldus Lupyan, één van de psychologen die het onderzoek uitvoerde.

Daarnaast helpt luidop tegen jezelf praten ook bij het nemen van belangrijke beslissingen. “Het helpt je je gedachten ordenen, bekijken wat echt belangrijk is en beslissingen nemen”, aldus psychologe Linda Sapadin.

Bovendien helpt tegen jezelf praten je ook bij het bereiken van je doelen. “Door luidop je doelen uit te spreken ben je beter gefocust, heb je je emoties beter in de hand en word je minder snel afgeleid.” Niets dan voordelen, dus.

Bron: hln.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *