Welke genen spelen rol bij depressie?

Het krijgen van een depressie wordt voor ongeveer 35 procent door het DNA, de genen, veroorzaakt.

Ondanks dat er al veel genetisch onderzoek is gedaan binnen grote groepen mensen met een depressie, zijn er nog geen duidelijke DNA-varianten aan te wijzen die depressie veroorzaken. Onderzoekers van GGZ inGeest/VUmc laten nu zien dat de genexpressie van depressieve mensen verschilt van gezonde mensen.

Genexpressie is het proces waarbij informatie in een gen ‘tot expressie komt’ doordat het gen afgelezen wordt en er vervolgens RNA en eiwitten worden gemaakt. DNA is vrijwel hetzelfde in elke cel van je lichaam en op elk moment van je leven, maar genexpressie kan verschillen tussen celtypes en door de tijd heen, en kan beïnvloed worden door omgevingsfactoren zoals roken en gewicht. DNA geeft dus alleen de code voor bepaalde eiwitten, maar pas als de mate van genexpressie wordt bekeken, is duidelijk hoeveel van deze eiwitten daadwerkelijk in je lichaam voorkomen.

Grootste studie over genexpressie

De onderzoekers hebben recentelijk een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry. Hiervoor hebben ze gebruikgemaakt van gegevens uit de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Het betreft de grootste studie over genexpressie in mensen met een depressie. Van 882 mensen met een huidige depressie, 635 met een genezen depressie en 331 gezonde mensen is genexpressie van vrijwel alle genen gemeten in het bloed.  De grootste verschillen in genexpressie werden gevonden tussen gezonde mensen en de mensen met een huidige depressie (129 genen). Veel van deze genen zijn belangrijk voor het reguleren van het immuunsysteem, waarvan sommige hoger en anderen lager tot expressie komen in mensen met een depressie.

Dit is in lijn met de hypothese dat de aanwezigheid van een depressie en een afwijkend immuunsysteem elkaar wederzijds beïnvloeden. De geïdentificeerde genen helpen de genetische grondslag van deze hypothese te begrijpen, en kunnen dienen als doelwit om de vicieuze cirkel tussen het immuunsysteem en depressie te doorbreken.

Publicatie in Molecular Psychiatry

Het originele artikel kunt u lezen op www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/full/mp201557a.html.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *