Weigering vergoeding afbouwmedicatie door verzekeraars discutabel

Stoppen met antidepressiva kan vaak veel beter en goedkoper met behulp van afbouwmedicatie per dag, zo blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa. Als verzekeraars afbouwen in verpakkingen per dag gaan vergoeden, is dat niet alleen beter voor de patiënt, maar ook voor de verzekeraar. Nu willen zij doorgaans slechts een afbouw vergoeden die per week geschiedt. Maar dat is volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os geen geschikte optie voor patiënten die moeite hebben met afbouwen.  

Afbouwmedicatie met dagelijkse stappen is op dit moment verkrijgbaar in zogeheten taperingstrips. Dat zijn rollen van zakjes met dagelijkse doseringen.  Jim van Os, hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het UMC Utrecht, is betrokken bij het onderzoek naar dzee taperingstrips. Hij stelt dat afbouwen met stappen per week voor veel gebruikers te moeilijk is. Zij krijgen dan mogelijk te maken met onttrekkingsverschijnselen zoals nachtmerries, diarree, anorexia en elektrische schokken.

Geen wetenschappelijk bewijs

Verzekeraars vergoeden vaak echter alleen afbouwen per week. Dat schema is gebaseerd op wetenschappelijke theorie, maar voor de effectiviteit is geen bewijs. Dat is er wel voor de dagelijkse afbouw met taperingstrips. Hoogleraar Van Os is betrokken bij inmiddels drie gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken naar taperingstrips. Ongeveer 70% van gebruikers van antidepressiva bouwt met die methode succesvol af.

 

Hoogleraren steunen vergoeding afbouw per dag

Van Os heeft een verklaring opgesteld waarmee verzekeraars worden opgeroepen abouwmedicatie per dag te gaan vergoeden. Deze is door diverse Nederlandse (kern)hoogleraren psychiatrie ondertekend. De verklaring is bedoeld als ondersteuning voor het hoger beroep in een rechtszaak tussen verzekeraar VGZ en de Vereniging Afbouwmedicatie, dat op 5 oktober dient.

Bekijk hier de uitzending van Kassa>>

 

Bron: bnnvara.nl/kassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *