Vrouwenwielerploeg haalt geld op voor Trauma en Dementieproject

De vrouwenwielerploeg van Team SD Worx zet zich in voor een crowdfunding-campagne voor waardige zorg voor mensen met dementie en PTSS. Deze week wordt een racefiets van de ploeg verkocht aan de hoogste bieder. Daarnaast is een aantal wielershirts beschikbaar voor donateurs. Het geld gaat naar een project van onderzoeker Sjacko Sobczak, die een nieuw instrument ontwikkelt voor het vaststellen van Post Traumatische Stress Stoornis bij mensen met dementie.

Met dat instrument, dat TRADE-interview wordt genoemd, kan de diagnose PTSS worden gesteld bij mensen die hun levensverhaal niet meer zelf kunnen vertellen. Die onmacht kan leiden tot frustratie, onrust en angst bij mensen in verpleeghuizen. En tot onbegrip bij hulpverleners. Naar schatting leeft minimaal 8% van de ruim 280.000 Nederlanders met dementie ook met ernstige angst (Post Traumatische Stress Stoornis).

TRADE is een samentrekking van TRAuma en DEmentia en de methode wordt ontwikkeld door een aantal experts, onder wie Dr. Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater bij Mondriaan en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.

‘‘Mijn interesse in levensverhalen werd bevestigd toen ik als student geneeskunde in het verzorgingshuis ging werken. Ik ontdekte dat er mensen waren die als ‘lastig’ of ‘moeilijk’ werden gezien, bijvoorbeeld door agressie of omdat ze voortdurend om hulp riepen. Nu, als ouderenpsychiater, kan ik écht iets voor hen betekenen,’’ zegt Sobczak. Ze hoopt dat het TRADE-project kan uitmonden in een mensgerichte en innovatieve behandelmethode voor PTSS, die breed kan worden toegepast in regionale en landelijke zorgcentra.

Het project heeft dus de belangstelling gewekt van de in Limburg gevestigde vrouwenwielerploeg Team SD Worx. Ook in de topsport heb je vaak te maken met tegenslag, blessures of verlies. Een zware valpartij kan zelfs traumatisch zijn en een langdurige impact hebben. Veerkracht en mentale kracht is nodig om er weer bovenop te komen, stelt de wielerploeg, die zich regelmatig inzet voor een maatschappelijk doel. Na de Amstel Gold Race doneerde het team al het prijzengeld van € 2350 aan het project.

Bron: maastrichtuniversity.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.