Vijf tips voor een autismevriendelijk Sinterklaasfeest

 Een groot deel van de lol van het Sinterklaasfeest zit hem in de onvoorspelbaarheid. Hoe laat komt Sint met de grote zak? Krijg ik waar ik om heb gevraagd? Veel kinderen met autisme kunnen hier prima mee omgaan. Maar veel andere ook juist weer niet. Vijf tips voor ouders van autisme.nl 

1. Kijk goed naar je eigen kind

Dit is de belangrijkste tip die alle andere eigenlijk overbodig maakt: kijk goed naar je eigen kind! Waarmee doe je hem of haar een plezier? Oftewel: wanneer verandert leuke spanning voor jouw kind in een lijdensweg?

Niet doen: jullie Sinterklaasfeest vergelijken met dat van andere gezinnen.

2. Maak het feest een beetje voorspelbaar

De kans is groot dat jouw kind met autisme baat heeft bij enige voorspelbaarheid. Maak in dat geval een Sinterklaasdraaiboek en hang dit op een centrale plek in huis.  Zo’n draaiboek geeft veel kinderen met autisme rust; het voorkomt dat ze in hun hoofd de hele tijd bezig blijven met dit belangrijke feest. Wees zo concreet mogelijk en gebruik indien nodig pictogrammen om de planning te visualiseren. Maak het draaiboek eventueel samen met je kind.

In het Sinterklaas-draaiboek staat bijvoorbeeld:

  • wanneer het verlanglijstje wordt gemaakt;
  • wanneer de schoen wordt gezet;
  • wanneer de surprises en de gedichten worden gemaakt;
  • wanneer Sinterklaas op school komt;
  • wanneer naar Sinterklaasprogramma’s wordt gekeken op televisie;
  • Wanneer het Heerlijke Avondje plaatsvindt;
  • wanneer Sinterklaas weer het land uit gaat.

3. Maak het feest super voorspelbaar

Een aantal kinderen met autisme heeft behoefte aan veel voorspelbaarheid. Krijgen ze die niet, dan kunnen zij zeer angstig worden. Bijvoorbeeld van het idee dat er elk moment een Piet door de schoorsteen kan vallen. Soms zijn kinderen met autisme zelfs zó in paniek, dat ouders besluiten om Het Grote Geheim te onthullen.

Andere ouders maken het feest zo voorspelbaar mogelijk. Bijvoorbeeld door samen met het kind de cadeaus te kopen, in te pakken en in de zak te leggen. Natuurlijk hoort hier een goede uitleg bij. Dit jaar zou die kunnen luiden: Sint heeft ons hierom heeft gevraagd in verband met de coronacrisis. Hij is tenslotte een kwetsbare oude man!

4. Doseer het aantal prikkels

Sinterklaas is een prikkelrijk feest. Er is grote opwinding (Ligt er morgen iets in mijn schoen? Ga ik straks die auto of dat spel krijgen?), er is veel geluid (‘Hoor wie klopt daar kinderen?’) en de school hangt vol met Sinterklaasversieringen.

Een paar tips voor als je kind snel overprikkeld is:

  • Laat je kind een beperkt aantal keren de schoen zetten, bijvoorbeeld drie keer;
  • Vraag Sinterklaas of hij op zijn verjaardag alsjeblieft zo vroeg mogelijk bij jullie huis wil aankloppen zodat de spanning voor je kind niet onnodig lang duurt;
  • Beperk het aantal cadeautjes op de verlanglijst. Kiezen kan heel stressvol zijn voor een kind met autisme;
  • Beperk het aantal genodigden tijdens het Sinterklaasfeest. In verband met het coronavirus (en het beperkte aantal gasten dat thuis is toegestaan), verdelen sommige ouders het feest dit jaar over meerdere avonden. Stel jezelf de vraag of je je kind hiermee een plezier doet.

5. Maak goede afspraken met school

Kinderen met autisme kunnen de Sinterklaasviering op school erg stressvol vinden. Alles is anders dan normaal – zelfs de leerkrachten gedragen zich opeens vreemd. Elk moment kunnen Pieten het schoolgebouw binnen komen rennen die de boel op stelten zetten. En elk moment kan Sinterklaas je naam noemen waarna je met hem moet gaan praten, helmaal voorin de klas.

Denk je dat het Sinterklaasfeest op school voor jouw kind weleens (te) stressvol kan worden? Maak dan samen met de leerkracht (en eventueel je kind) een soort draaiboek van de dag. Hierin staat zoveel mogelijk informatie over wat er gaat gebeuren of kan gaan gebeuren. Ook is het heel belangrijk dat je kind weet naar welke rustige plek in de school het kan gaan als het angstig of overprikkeld dreigt te raken. De meeste scholen zullen hier graag aan meewerken. Is dit niet het geval, overweeg je kind die dag dan thuis te houden. Doe dit uiteraard alleen als je kind dit zelf ook de beste oplossing vindt.

Door redacteur Julie Wevers

Reportages Autisme TV

Autisme TV interviewde diverse ouders over hoe zij Sinterklaas vieren met hun kind met autisme.
Je kunt deze uitzendingen hier terugkijken.

Bron: autisme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *