Veel mensen met een eetbuistoornis wachten te lang met hulp zoeken

Hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth vertelt in Radio EenVandaag vertelt dat mensen jaren rondlopen met eetbuistoornis zonder hulp te zoeken. ‘Vreselijk dat mensen zo lang rondlopen met een eetbuistoornis terwijl het goed te behandelen is’.

De grootste eetverslavingsziekte is ook de onbekendste. Dat moet veranderen, stelt hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth bij Radio EenVandaag. 1 procent van de bevolking lijdt aan een eetbuistoornis, waarbij mensen dwangmatig in korte tijd grote hoeveelheden voedsel tot zich nemen. “Verschrikkelijk hoe lang sommige mensen met deze stoornis leven voor ze hulp zoeken.”

Van Furth  kijkt niet meer op van de hoeveelheid of wat zijn patiënten dan allemaal eten. Wel schrikt hij er nog van als hij hoort hoe lang zijn patiënten hebben gewacht voor ze hulp zochten. “Veel weten niet dat ze echt aan een stoornis lijden, denken dat het een kwestie is van een zwak karakter en schamen zich”, zegt de hoogleraar. “Het is toch vreselijk dat ze zo lang rondlopen met iets waar ze zo onder lijden. Het gaat echt gepaard met veel leed, veel schaamte. Terwijl het zo’n behandelbare stoornis is.”

Van Furth benadrukt dat een eetbuistoornis geen kwestie is van vrijwillig gedrag. “Het gevoel overvalt je, je móét dan eten. En het is heel lastig om dan te stoppen. Vaak stoppen mensen pas als ze in slaap vallen of als het eten op is.” Hoe het komt dat mensen deze vorm van verslaving hebben is niet precies bekend. Erfelijkheid speelt een rol. En omgevingsfactoren maken dat de ziekte tot uiting kan komen. Lijnen of diëten is daar een van. “Dat lokt eetbuien uit bij deze mensen.”

Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Bron, uitgebreid artikel en de uitzending terug luisteren : nporadio1.nl 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *