Vakantie is gezond maar helpt niet tegen langdurige werkstress

De vakantieperiode is aangebroken. Veel Nederlanders gaan op vakantie. Maar hoe gezond is een vakantie eigenlijk? 

Vakanties worden beschouwd als een bron van geluk en een essentieel ingrediënt voor een goed leven,  Uit onderzoek blijkt dat werknemers zelfs na een sabbatical van zes maanden tijdens de eerste werkdag op hetzelfde energie- en stressniveau zitten als voorheen.

Een slecht humeur tijdens de start van de vakantie
Onderzoek laat zien dat veel mensen bij de start van een vakantieperiode last hebben van hoge bloeddruk, slechter slapen, slecht humeur en gebrek aan initiatief, maar ook vaak last hebben van  lichamelijke klachten als, hoofdpijn of maagpijn. Naar schatting lijdt zo’n 3 procent  aan ‘vrijetijdsziekte’, het ziek worden tijdens de eerste dagen van de vakantie.

Vakantie helpt niet tegen langdurige werkstress
Waarom de een wel te maken krijgt met vrijetijdsziekte en de ander niet, is niet helemaal duidelijk. Het heeft in ieder geval te maken met een verlaagde weerstand door een hoge werkdruk of het negeren van stresssignalen.

Het belangrijkste voor een gezonde start van je vakantie: maak de omslag van drukte naar ontspanning zo klein mogelijk voor je lichaam. Vakantie is goed voor de gezondheid vanwege onder de toename van  rust, het vele buitenzijn en het verlost zijn van verplichtingen.Daarbij geldt: hoe meer afstand je kunt nemen tot je dagelijkse beslommeringen, hoe gezonder een vakantie is..

Een thuisblijfvakantie is ook gezond
Uit onderzoek blijkt dat men  gedurende vrije tijd in de avonduren of weekenden niet voldoende herstellen. Vakanties kun je zien als een lange, ononderbroken periode van herstel, en de gezonde effecten zijn behoorlijk sterk. Ook een tijdje vrij zijn thuis is goed voor je gezondheid, mits dit een echte  “thuisblijfvakantie” is.

Bron: nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *