Sociale media vergroten onvrede over eigen lichaam

Het gebruik van sociale netwerksites zorgt bij zowel jongens als meisjes voor een toename van ontevredenheid over het eigen lichaam. Dat blijkt uit onderzoek waar Dian de Vries op 24 juni op promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

De Vries onderzocht op welke manier het gebruik van sociale media het zelfbeeld van adolescenten en jongvolwassenen beïnvloedt. Het onderzoek richtte zich specifiek op effecten van sociale netwerksites en datingsites.

Jongens en meisjes die frequent gebruikmaken van sociale netwerksites hebben vaker de wens om cosmetische chirurgie te ondergaan. Hoe vaker jongens en meisjes sociale netwerken gebruikten, des te meer belang ze een jaar later aan hun uiterlijk hechtten, waardoor ze meer geneigd waren om plastische chirurgie te ondergaan. Uit het onderzoek blijkt dat frequent gebruik van sociale netwerken bij zowel jongens als meisjes leidt tot een toename van de ontevredenheid over het eigen lichaam.

De Vries deed onderzoek door middel van experimenten en door het afnemen van vragenlijsten bij ruim zeshonderd jongeren.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *