Seizoensgebonden depressie: wel of geen lichtbak?

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is op lange termijn superieur aan lichttherapie bij seizoengebonden depressie. Dit blijkt uit studie in the American Journal of Psychiatry, zo meldt dejongepsychiater.nl.

De dagen worden korter, de bladeren vallen weer van de bomen. Een mooi moment om een studie naar seizoengebonden depressie (Seasonal Affective Disorder; SAD) te publiceren, dacht het American Journal of Psychiatry vorige week. Seizoengebonden depressie heeft een prevalentie tot 10%, mogelijk afhankelijk van klimaat en breedtegraad, en treedt vaak op in de herfst en winter als er minder daglicht is.

Lichttherapie, de best bestudeerde behandeling van seizoensgebonden depressie, is in hoge mate effectief in de acute fase, en heeft derhalve een plaats in alle behandelprotocollen. De laatste jaren is een variant van cognitieve gedragstherapie (CBT) in opkomst, die is toegespitst op behandeling van seizoensgebonden depressie: CBT-SAD. Terwijl lichttherapie aangrijpt op de chronobiologische ontregeling bij seizoengebonden depressie, pakt deze therapie de psychologische kwetsbaarheid aan door middel van psycho-educatie, cognitieve herstructurering en het voorkomen van vermijding door gedragsactivering.

In een recent onderzoek ook gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry, toonden Rohan (et al.) aan dat lichttherapie en CBT-SAD in de acute fase even effectief waren: in beide groepen bereikte 47% van de patiënten remissie. De nieuwe studie rapporteert de lange termijn resultaten van deze studie. In deze follow-up studie werden de deelnemers uit eerder genoemde onderzoek gevolgd gedurende twee winters na de eerste behandeling.  In totaal 177 patiënten met een seizoengebonden depressie (vastgesteld door middel van een gestructureerd interview ) werden gerandomiseerd voor lichttherapie (dagelijks 30 minuten na opstaan, 10.000 lux, mogelijkheid tot verlengde behandeling na 6 weken) of CBT-SAD (tweewekelijkse groepssessies, 90 minuten per sessie, gedurende 6 weken). De onderzoekers waren blind voor de behandeling en zagen de patiënten terug in januari of februari van de volgende twee winters.

Bron: dejongepsychiater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *