Schuldsanering als onderdeel van het behandelplan

Dat psychische klachten kunnen ontstaan door financiële problemen, is al lange tijd bekend. Daarom is het zo belangrijk dat behandelaars ook vragen naar de financiële situatie van de cliënt. Ondanks dat men voor schuldhulpverlening vaak ergens anders moet zijn, kan de ggz-medewerker het probleem wel bespreekbaar maken.

Veel mensen die flinke schulden hebben, praten uit schaamte hier niet graag over. Zeker als ze geen uitweg meer zien krijgt angst de overhand en stoppen ze het probleem het liefst zo ver mogelijk weg. Helaas wordt de financiële sores hierdoor vaak alleen maar groter.

Kleine of grote schulden

Er bestaan verschillen in de mate van financiële problemen. Soms is er door bepaalde besparingen te doen en door meer structuur in de financiële situatie te brengen nog wel een relatief snelle oplossing voorhanden. Abonnementen opzeggen, kritischer boodschappen doen en verzekeringen en energie vergelijken kunnen  financiële verlichting brengen. Als er grotere problemen zijn, dan is er professionele hulp nodig. Een bewindvoerder bijvoorbeeld.

Machteloosheid en moedeloosheid

Langdurige financiële problemen kunnen als zeer bedreigend worden ervaren en ontzettend veel stress veroorzaken. Gevoelens zoals onzekerheid, machteloosheid en moedeloosheid zijn normale verschijnselen. Deze negatieve emoties kunnen een voedingsbron zijn voor een depressie. Om het niet zo ver te laten komen, is het voor de cliënt verstandig om zo snel mogelijk hulp op het financiële vlak te zoeken.

Wet schuldsanering natuurlijke personen

Zo is er bijvoorbeeld de Wsnp, ofwel de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Dit is een wettelijke regeling voor mensen die zoveel schulden of zulke hoge schulden hebben dat ze niet zonder hulp binnen drie tot vijf jaar volledig af te lossen zijn. Het gaat hier dus om mensen met problematische schulden. Een gemeentelijke kredietbank kan in zo’n geval een saneringskrediet verstrekken dat in 36 maanden aan de gemeentelijke kredietbank moet worden terugbetaald. Mensen moeten met dit krediet hun schulden in één keer aflossen en houden daarna alleen nog een schuld aan de gemeentelijke kredietbank over. Hiermee wordt het schuldprobleem overzichtelijk gemaakt, wat een grote last van de schouders kan halen.

Het saneringsplan

Er wordt door de gemeentelijke kredietbank altijd een saneringsplan opgesteld, een plan dat meestal drie jaar duurt. Als de persoon met schulden zich aan dit plan houdt, is hij aan het einde van deze termijn vrij van schulden. Om in aanmerking te komen voor de Wsnp zijn er wel een aantal voorwaarden. De ggz-professional kan helpen om de samenwerking te zoeken met de schuldhulpverlening. Als ggz-medewerker heb je geen actieve invloed op de besluitvorming betreffende de schuldhulpverlening, maar je kunt de cliënt hierin wel adviseren en ondersteunen.

Bron: ggznieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *