Schade van alcoholgebruik onderschat door Nederlanders

Wat weten Nederlanders over de persoonlijke en maatschappelijke schade van alcoholgebruik? Het Trimbos-instituut deed, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onderzoek naar deze vraag en vroeg deelnemers ook naar de invloed van de sociale omgeving op hun drinkgedrag.

Opvallend is dat de meeste deelnemers niet weten dat overmatig (1) alcoholgebruik het risico vergroot op verschillende typen kanker en dementie. Dat alcoholgebruik door de man voor de bevruchting het risico vergroot op een miskraam, is veelal ook onbekend. Verder valt op dat de maatschappelijke gevolgen van alcohol worden onderschat. Zo zijn de kosten van alcohol voor de samenleving (totaal 2,3 – 4,2 miljard euro per jaar) hoger dan de meesten hadden gedacht.

Overmatige en zware drinkers (2) weten beduidend minder over de persoonlijke en maatschappelijke schade door alcoholgebruik, vergeleken met lichte drinkers (3). Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt bijvoorbeeld dat het dagelijks drinken van twee glazen rode wijn gezond is. Ze hebben ook meer moeite met sociale druk: als anderen drinken, vinden ze het bijvoorbeeld moeilijker om dat zelf niet te doen.

  1. Overmatige drinkers zijn mensen die wekelijks meer dan 14 (vrouwen) / 21 (mannen) glazen alcohol drinken.
  2. Zware drinkers drinken minstens één keer per week 4 (vrouwen) / 6 (mannen) glazen op een avond. Deels gaat het om dezelfde groep, die zowel overmatig als zwaar drinkt.
  3. Lichte drinkers in dit rapport bedoelen we met lichte drinkers diegenen die zich houden aan de richtlijn van de gezondheidsraad (Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat zijn ook mensen die helemaal niet drinken.

Veel mensen zeggen het advies van de Gezondheidsraad te kennen. Toch denkt 33% van de respondenten dat dit advies is om maximaal 2 glazen alcohol per dag te drinken, terwijl het advies is: drink niet, of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag.

Alle richtlijnen en onderzoeken over alcoholgebruik gaan uit van standaardglazen. Maar weten Nederlanders wel wat daaronder wordt verstaan? De meesten maken daar een verkeerde inschatting van: 58% denkt dat in een fles wijn (van 75cl) zes standaardglazen alcohol zitten, terwijl dat er feitelijk 7,5 zijn. Tenslotte blijkt ook de kennis over de gevolgen van alcohol voor de zwangerschap voor verbetering vatbaar: zo weet slechts 24% van de deelnemers dat alcoholgebruik door de man voor de bevruchting de kans op een miskraam vergroot.

Bron: Trimbos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *