Samen Sterk zonder Stigma wenst meer openheid

Bespreekbaar maken aandoeningen bevordert herstel patiënt en biedt steun aan omgeving
Samen Sterk zonder Stigma zet zich in voor meer openheid over psychische aandoeningen. De stichting betoogt dat openheid helpt om discriminatie van en vooroordelen ten opzichte van mensen met een psychische aandoening te verminderen en hun herstel te bevorderen. Samen Sterk zonder Stigma neemt het stokje over van SIRE, waarbij speciale aandacht uitgaat naar de werkvloer en de GGZ.

De SIRE-campagne richtte zich op het agenderen van taboes rond psychische aandoeningen. SIRE deed dit onder meer door een hulplijn op te zetten voor mensen zónder psychische ziekte, waar men vragen kon stellen over psychische aandoeningen en over de omgang met mensen die psychisch ziek zijn. SIRE draagt de campagneboodschappen en -beelden nu over aan Samen Sterk zonder Stigma. Richtte SIRE zich op alle Nederlanders, bij Samen Sterk ligt de focus op gebieden waar nog veel winst valt te behalen, zoals op de werkvloer en in de hulpverlening.

Gerdien Rabbers, directrice van Samen Sterk zonder Stigma: “We kunnen alle hulp en aandacht goed gebruiken om meer openheid te krijgen over psychische aandoeningen. Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt tijdens zijn leven direct of indirect te maken met psychische aandoeningen. We kennen bijna allemaal wel iemand met burn-out, depressie, angststoornis of autisme of we krijgen er zelf mee te maken. Waarom blijft het dan zo moeilijk om hier open over te praten? Samen Sterk wil ondersteuning bieden aan zowel patiënten als familie, maar ook aan werkgevers of medewerkers binnen de hulpverlening.”

Psychische aandoeningen en werk

Net als in andere omgevingen zijn er natuurlijk ook op de werkvloer mensen met psychische problemen. Juist in een zakelijke situatie blijkt het echter lastig daar open mee om te gaan, zowel voor werkgevers als voor medewerkers. Rabbers: “Iedereen is erbij gebaat als het even normaal wordt om te praten over psychische problematiek als over fysieke aandoeningen. Mensen zoeken dan sneller hulp en herstellen eerder. Onnodig verzuim wordt voorkomen en het welzijn van medewerkers wordt vergroot, zodat ze optimaal kunnen presteren. Alle reden dus om te investeren in een cultuur die openheid over psychische gezondheid ondersteunt.”

Hulpverlening en stigma
Ook in de GGZ is er nog winst te behalen voor Samen Sterk. Professionals in de hulpverlening, zoals psychiaters, psychologen en verpleegkundigen, blijken zich namelijk niet altijd bewust te zijn van hun eigen rol in het labelen van mensen met een psychische aandoening. Ook patiënten kunnen zichzelf door hun eigen vooroordelen en schaamte in de weg zitten. “Stigmatisering uit zich op vele manieren. Denk aan de fysieke inrichting van een behandelende instelling, maar ook in de benadering van de patiënt. En dat terwijl hulpverleners heel positief kunnen bijdragen aan het wegnemen van vooroordelen in onze samenleving”, aldus Rabbers.

Ambassadeurs
Het werven van ambassadeurs speelt ook een grote rol in het werk van Samen Sterk zonder Stigma. Rabbers vertelt daarover: “Met openheid is het beeld dat bestaat van mensen met een psychische aandoening te veranderen. Erover mogen praten draagt bij aan een realistischere beeldvorming. Betrokken ervaringsdeskundigen die hier over kunnen vertellen, zijn dan ook van groot belang voor ons.”

Initiatieven
Vandaag zet Samen Sterk een informatievideo online via Facebook, LinkedIn, YouTube en zijn website, waarin de ambassadeurs die eerder in de SIRE-video figureerden het belang van het initiatief aangeven. Samen Sterk heeft daarnaast nog verschillende zaken in ontwikkeling, zoals een e-learning tool voor het bedrijfsleven en een actieve bijdrage aan het congres Destigmatisering van het ministerie van VWS op 10 september.

Verder zal de Stichting in de week van 15 september aankondigen welk jaarlijks evenement voortaan door Samen Sterk georganiseerd zal worden.

Bron: medicalfacts.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *