RIVM: wees voorzichtig met sint-janskruid

Voedingssupplementen en thee met sint-janskruid kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM adviseert consumenten daarom voorzichtig te zijn en het kruid niet te geuiken in combinatie met geneesmiddelen.

Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen. Door het kruid werken sommige geneesmiddelen echter minder goed. Kruidenpreparaten met sint-janskruid verminderen bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties.

Risico’s gebruik sint-janskruid zonder geneesmiddelen
Ook zonder een combinatie met  geneesmiddelen kan sint-janskruid schadelijk  zijn voor de gezondheid. Zo kan de huid verbranden als mensen na gebruik in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten als duizeligheid, diarree en angst optreden na het gebruik van kruidenpreparaten met sint-janskruid.

Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is niet bekend. Ook is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik van sint-janskruid tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind. Tenslotte is de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid vaak onbekend. Hierdoor is het ook moeilijk te beoordelen wat de effecten van een product zijn.

Bron: rivm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *