“Psychiater moet helpen recidive te voorkomen”

Psychiaters die verdachten onderzoeken, moeten verder kijken dan de vraag of iemand toerekeningsvatbaar is. ‘De centrale vraag moet worden: kan iemand herstellen of niet?

Verkes werd vorige week geïnstalleerd als hoogleraar forensische psychiatrie aan de Radboud Universiteit. ’Psychiaters die voor justitie verdachten onderzoeken, moeten meer oog krijgen voor de vraag of die verdachten voor hun stoornis behandeld kunnen worden. Op die manier kunnen psychiaters helpen nieuwe delicten te voorkomen en de maatschappij veiliger maken.” Dat zegt Robbert-Jan Verkes vandaag in een interview in het Nederlands Dagblad.

In het interview stelt Verkes het rechtssysteem te veel de nadruk legt op schuld en vergelding, en dat het aan psychiaters en psychologen is om vooral verder te kijken dan de vraag of een verdachte toerekeningsvatbaar is. ‘Daarvoor hebben we psychodiagnostisch onderzoek, waarin we verdachten interviewen en observeren en gedrag uitlokken. In de nabije toekomst zal neurobiologisch onderzoek een steeds grotere rol gaan spelen om de puzzel op te lossen. Ik verwacht dat hersenscans over pakweg een jaar of vijf erg behulpzaam zijn om vast te stellen of iemand kan genezen of niet.’

Bron: ggztotaal.nl  en verder lezen : Nederlands dagblad / Margreet Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *