Pointer – seroquel wordt ten onrechte als slaapmiddel voorgeschreven

Huisartsen en psychiaters schrijven het gebruik van het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl dit volgens de richtlijnen wordt afgeraden. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Het middel zorgt voor forse bijwerkingen en er is geen wetenschappelijk bewijs dat het de slaap bevordert.

Quetiapine is in 1997 door het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca op de markt gebracht. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Seroquel en is bedoeld voor mensen met schizofrenie, een bipolaire stoornis of een zware depressie. Omdat het middel een slaapverwekkend effect veroorzaakt wordt het in een lage dosering ook voorgeschreven aan mensen met slaapproblemen. Dat melden meerdere patiënten en specialisten in een rondgang aan Pointer. “Slaapproblemen zijn een heel hardnekkig probleem, waar men een oplossing voor probeert te vinden”, zegt klinisch farmacoloog Arne Risselada. “Dit middel is vanuit de psychiatrie uiteindelijk ook in de huisartsenpraktijk terechtgekomen. Quetiapine in een lage dosering heeft zich inmiddels als een olievlek over het land verspreid.”

Slaapstoornissen
Toch schrijven de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor om quetiapine niet bij mensen met slaapproblemen te gebruiken. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het een gunstig effect heeft en de kwaliteit van de slaap verbetert. Wendy Borneman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het NHG: “Op basis van onze richtlijnen en de onderzoeken die we hebben bekeken, zeg ik: doe het niet. Puur voor slaapstoornissen is er geen reden om het te gebruiken.”

Het gebruik van quetiapine kan voor forse bijwerkingen zorgen. Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 950 meldingen ontvangen, waarvan er 123 afkomstig zijn van mensen die het middel kregen voorgeschreven om de slaap te stimuleren. De bijwerkingen kunnen zelfs zo erg zijn, dat de gebryiker suïcidale gedachten krijgt of met trombose geconfronteerd wordt. “Een lage dosering van quetiapine kan ook al gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid”, zegt Maaike van Veen, psychiater bij GGZ Drenthe en gespecialiseerd in het gebruik van medicatie bij slaapproblemen. “Het kan leiden tot flink overgewicht. Mensen kunnen binnen een jaar al 15 of 20 kilo aankomen.”

Bron; pointer.kro-ncrv.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *