Werkgevers hebben onvoldoende oog voor pesterijen op de werkvloer. Het moet daarom voor ondernemingen wettelijk verplicht worden een interne of externe vertrouwenspersoon te hebben, vindt Zorg van de Zaak.
In Nederland worden ruim een half miljoen mensen gepest op het werk, blijkt uit de meest recente cijfers van TNO. Dit is de oorzaak van 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar en heeft soms ronduit dramatische gevolgen.
„Zo’n 70 procent van de zaken die wij vorig jaar binnenkregen, had te maken met pesten en intimidatie”, zegt Marie Jose van Dijke, projectmanager omgangsvormen en vertrouwenspersoon bij Zorg van de Zaak. „Het komt heel vaak voor, maar organisaties horen het vaak pas als een zaak bij een vertrouwenspersoon terechtkomt. En dat is slechts bij 1 procent.”
Impact
Een recent voorbeeld van hoeveel impact pesten op het werk kan hebben, is de docente in Maastricht die onlangs zelfmoord pleegde vanwege pesterijen van collega’s. In een afscheidsbrief schreef ze zich machteloos te voelen, omdat de school de pesters niet adequaat aanpakte. Een ander extreem voorbeeld is de schietpartij in de Verenigde Staten woensdag waarbij een verslaggever en cameraman van een televisiestation door een oud-collega live voor de camera werden doodgeschoten. De dader zei gepest en gediscrimineerd te zijn geweest. Hij pleegde later zelfmoord.
Angst
Volgens Zorg van de Zaak, een van de grootste arbodienstverleners van Nederland, kunnen slachtoffers vaak nergens terecht omdat bedrijven verzuimen om hier goed beleid voor op te stellen. Veel werknemers houden uit angst voor hun eigen hachje hun mond. Vooral werknemers met een tijdelijk contract of uitzendkrachten zijn de dupe.
„Slachtoffers verkeren in een stresssituatie en laten zich gemakkelijk wegsturen”, zegt Van Dijke. ,,Een vertrouwenspersoon helpt de persoon zelf de regie te pakken en begeleidt hem of haar daar stapje voor stapje bij. Vertrouwenspersonen zijn ook bij de gesprekken met de leidinggevende aanwezig en werken naar een oplossing toe. Daarnaast bieden ze een luisterend oor.”
Rechter
Een wettelijke verplichting zorgt ervoor dat een organisatie actief bezig is met het onderwerp, zegt Van Dijke. „Nu is een vertrouwenspersoon nog een vrije keus van de werkgever. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beveelt het alleen aan. De Arbowet is een preventiewet en schrijft maar een minimaal aantal maatregelen voor.” Mocht een intimidatiezaak echter voor de kantonrechter gebracht worden dan is een werkgever ook bij een vertrouwenspersoon gebaat. „Jurisprudentie laat zien dat rechters het nadeel van de twijfel bij de werkgever leggen als deze geen vertrouwenspersoon heeft.”
Ontslagbescherming
Een bedrijf kan kiezen voor een interne of externe vertrouwenspersoon. Het belangrijkste is dat de man of vrouw integer, juridisch onderlegd en gecertificeerd is, zegt Van Dijke. „Een interne vertrouwenspersoon moet wel opgeleid worden. Daarnaast moeten zij net als iemand in de ondernemingsraad ontslagbescherming genieten, zodat voorkomen wordt dat werkgevers ze onder druk kunnen zetten.”
Bron: metronieuws.nl