Utrechtse onderzoekers lijken de oorzaak van autisme en de ziekte van Alzheimer op het spoor. In het wetenschapsblad Neuron beschrijven ze een eiwit dat essentieel blijkt te zijn voor de groei van zenuwcellen, zo meldt bnr.
Een eiwit blijkt de sleutel om van stamcellen zenuwen te laten groeien. TRIM46 heet het eiwit. Zonder groeit een kleine stamcel niet tot een meterlange dunnen zenuwcel, die aan de ene kant de buitenwereld aftats en aan de andere kant verbinding maakt met je hersenen. Dat eiwit zorgt er voor dat die zenuw twee verschillende uiteinden heeft. “Een stamcel is voornamelijk een ronde cel. Het is een cel die nog heel veel diepe zenuwcellen kan maken”, zegt Casper Hoogenraad van de Universiteit Utrecht.
Haal je dat eiwit helemaal weg, dan groeien er ook helemaal geen zenuwcellen meer. Maar wat gebeurt er als er nog wel wat eiwit zit maar minder dan de bedoeling. Hoogenraad denkt dat dat aan de hand kan zijn bij een ontwikkelingsstoornis. “Denk aan autisme, daar gaan we vervolgonderzoek in doen. We gaan kijken of bijvoorbeeld de hoeveelheid van dat eiwit is aangedaan. Dit eiwit komt in alle zenuwcellen voor, maar het zou wel eens kunnen zijn dat het bijvoorbeeld een iets lagere concentratie van het eiwit en bepaalde subtypes iets meer effect heeft op het functioneren”, zegt Hoogenraad.
Casper Hoogenraad: “Dit is echt een nieuw soort proces, een nieuw mechanisme wat nooit eerder blootgelegd is”
De relatie met autisme is dus nog niet zeker, maar dit onderzoek toont wel aan hoe belangrijk dit eiwit eigenlijk is. De relatie met autisme ligt wel voor de hand. “Ik ben daar wel hoopvol op. Dit is echt een nieuw soort proces, een nieuw mechanisme wat nooit eerder blootgelegd is”, zegt Hoogenraad. Dit zou ook nieuwe medicijnen kunnen opleveren. Want als die zenuw er eenmaal is, blijft dat eiwit nodig. Anders verliest de zenuwcel alsnog zijn functie. Hoogenraad: “Het is zo’n essentieel component. Als die er niet meer is, gaat het mis.”
Bron en audiofragmenten: bnr.nl