Mindfulness prima inzetbaar na depressie

De meditatiechniek mindfulness beschermt tegen een terugval na genezing van een depressie, zo blijkt uit een nieuwe studie.De meditaties die mensen leren bij mindfulness zijn ongeveer net zo effectief als antidepressiva.

Mindfullness is een manier om vooral aandacht aan het ‘nu’ te besteden. De therapie leert mensen om te erkennen dat negatieve gedachten en gevoelens zullen terugkomen, maar dat ze zich daardoor niet hoeven laten meeslepen. In plaats van zich daar steeds zorgen om te maken, kunnen ze leren het te accepteren en te voorkomen dat ze weer een depressie krijgen.

Mensen die na afloop van hun depressie een cursus mediteren volgen, worden in 44 procent van de gevallen opnieuw neerslachtig. Van de patiënten die medicijnen blijven slikken, valt 47 procent terug. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Afbouwen

Bij het onderzoek werden 424 volwassenen gevolgd die vanwege een depressie opgenomen waren geweest in een psychiatrische instelling. Ze slikten in eerste instantie allemaal antidepressiva om het risico op een terugval te verminderen.

Bij het experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep werd de medicatie afgebouwd en volgden de patiënten een gezamenlijke cursus mindfulness, waarbij ze leerden mediteren en ook visualisatie-oefeningen deden. De proefpersonen in de tweede groep bleven alleen antidepressiva gebruiken. Ze volgden geen meditatietraining.

Keuze

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat mensen na een depressie niet per definitie medicijnen hoeven te blijven slikken. “Deze studie bewijst weliswaar niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval”, aldus hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite ScienceDaily. “Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken Onderzoekers waren aanvankelijk zelfs in de veronderstelling dat de therapie betere uitkomsten zou waarborgen dan het gebruik van medicatie, maar dat is niet zo. Deze aanname was gebaseerd op een hypothese uit 2008.

Gwen Adshead van het Royal College of Psychiatrists  waarschuwt er echter ook voor dat MCBT niet geschikt is voor iedereen die met een depressie kampt. Bovendien kan is het geen vervanging voor antidepressiva bij patiënten die opgenomen moeten worden of suïcidaal zijn. Patiënten moeten daarnaast hun medicatie onder begeleiding afbouwen.

Bron: nu.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *