MIND verheugd met onderzoek naar afbouw psychofarmaca

Het Amsterdam UMC en Radboudumc starten binnenkort een onderzoek naar de afbouw van psychofarmaca en met name antidepressiva. Dit TAPER-AD onderzoek is wereldwijd de eerste grote studie die twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijkt. MIND – landelijk platform voor de ondersteuning van geestelijke gezondheidszorg – is verheugd met dit onderzoek en zal deelnemen aan de gebruikersgroep.

Medicijnen (psychofarmaca) spelen voor veel mensen een belangrijke rol in het herstel en/of draaglijk maken van hun psychische klachten. Tegelijkertijd hebben ook veel mensen last van bijwerkingen of zouden ze liever zonder medicatie willen leven. MIND vindt het in alle gevallen belangrijk dat na zorgvuldige voorlichting en alleen in goed overleg met de cliƫnt en diens naasten wordt besloten om wel of niet te starten met pillen.

Afbouw van medicatie stimuleren

Ook pleiten wij voor regelmatige evaluatie van de medicatie. Is de medicatie nog nodig, is de werking voldoende, geeft het medicijn bijwerkingen of zijn er nieuwe, betere middelen op de markt? Veel mensen gebruiken langer medicijnen dan zij zouden willen of dan goed voor hen is. Zie ook dit artikel van 4 december 2020 in de Volkskrant over antipsychotica.

Afbouw onderzoeken en vergoeden

MIND vindt het ook belangrijk dat de afbouw van psychofarmaca meer onder de aandacht komt en zoveel mogelijk gestimuleerd wordt. Indien iemand met zijn medicatie gaat stoppen, is het vervolgens hard nodig om te weten op welke wijze dit verantwoord kan. Naar de gevolgen van afbouw van medicatie moet daarom meer onderzoek komen. Het UMC en Radboudumc starten nu een groot onderzoek naar twee methodes die het afbouwen van antidepressiva regelen.

MIND is verheugd met het onderzoek en gaat meewerken door gevraagd en ongevraagd advies te geven over het onderzoek en de opzet ervan. Dit alles met het doel om mensen goed te kunnen voorlichten en om verzekeraars te overtuigen ook de afbouw van medicatie te vergoeden.

Lees ook deze tips op de website van MIND voordat je start met het nemen van medicijnen.

Bron: mindplatform.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *