Meer jongens met eetstoornis dan gedacht

Zowel ouders als artsen denken vaak nog dat eetstoornissen weinig voorkomen bij jongens. Uit onderzoek van Boston Children’s Hospital blijkt dat dit idee niet klopt. Bijna 18 procent van de mannelijke tieners maakt zich juist extreem druk over hun figuur.

Alison Field en haar collega’s bekeken de antwoorden van in totaal 5.527 jongens van twaalf tot achttien jaar op vragenlijsten die zij invulden voor het Growing Up Today-onderzoek. Tussen 1999 en 2010 vulden de deelnemers elke 12 tot 36 maanden een enquête in.

17,9 procent bleek zich extreem zorgen te maken over hun gewicht en figuur. Jongens bleken meer interesse te hebben in gespierd zijn dan slank zijn: 9,2 procent maakte zich vooral zorgen over hun spiermassa, 2,5 procent over hoe dun ze waren. Een derde gaf aan af en toe te ‘binge’ eten of laxeermiddelen te gebruiken.

Alcohol

Jongens die ongezonde supplementen, groeihormonen en steroïden gebruikten om gespierder te worden, vertoonden ook vaker ander risicovol gedrag.

Zo dronken zij twee keer zo vaak grote hoeveelheden alcohol en gebruikten ze vaker drugs dan leeftijdsgenoten. De jongens die graag dunner wilden zijn, bleken vaker depressieve symptomen te ontwikkelen.

“Vrouwen en mannen hebben heel andere zorgen over hun gewicht en uiterlijk”, zegt Field. Bij het vaststellen van een eetstoornis zoals anorexia worden vaak criteria gebruikt die met name toepasbaar zijn op meisjes en niet op jongens, die zich eerder op gespierdheid richten dan op mager zijn. Daardoor worden eetstoornissen bij jongens vaak niet herkend.

Bron: GGZ-nieuws

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *