Mensen zonder zorgverzekering opgelet

Mensen zonder zorgverzekering moeten oppassen. Vanaf 15 maart is er nieuwe wetgeving van kracht, waardoor zij actief opgespoord worden. Wie nu alsnog een zorgverzekering afsluit, krijgt geen boete.
Iedere inwoner van Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten, maar er zijn nog altijd 150.000 onverzekerden. De overheid gaat hen nu actief opzoeken, zie ook  www.ikzoekdekking.nl.

Boete na drie maanden
Onverzekerden die door middel van een bestandsvergelijking worden opgespoord, krijgen eerst een brief van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Daarin worden ze gewezen op hun verzekeringsplicht en aangespoord een zorgverzekering te sluiten. Als blijkt dat zij dat na drie maanden nog steeds niet hebben gedaan, krijgen ze een boete van driemaal de standaardpremie per maand (circa € 340).

Tweede boete
Als na een nieuwe bestandsvergelijking blijkt dat de betrokkene nog steeds niet is verzekerd, volgt een tweede boete. Als mensen na twee boetes nog altijd geen verzekering hebben gesloten, verzekert het CVZ hen bij een zorgverzekeraar. Zij zijn dan een jaar lang een premie verschuldigd ter hoogte van de standaardpremie (in totaal ongeveer 1350 euro). Die wordt zo mogelijk rechtstreeks ingehouden op het loon of de uitkering.

Meer informatie
Onverzekerden wordt door het ministerie aangeraden direct een zorgverzekering af te sluiten. U kunt zelf een zorgverzekeraar kiezen op www.kiesbeter.nl. De maandelijkse premie is circa €105. Als uw inkomen onder een bepaalde grens ligt, heeft u recht op zorgtoeslag. Met dat geld kunt u een deel van de premie betalen. Kijk op www.toeslagen.nl of u recht heeft op zorgtoeslag. Zolang u onverzekerd bent, zijn de kosten van medische zorg voor uw rekening.
Heeft u hulp nodig bij het afsluiten van een zorgverzekering? U kunt gratis advies en begeleiding krijgen van Stichting De Ombudsman: 0800-646 46 44 of kijk op www.zorgverzekeringslijn.nl.
Verder kunt u voor informatie en advies contact opnemen met het Steun- en Informatiepunt (STIP) van Stichting KernKracht: 0182-549813.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *