Mag een GGZ-instelling patiënten weigeren vanwege psychose?

Het overkomt patiënten die gevoelig zijn voor psychose vaak: ze worden geweigerd door een GGZ-instelling voor de behandeling van hun trauma of verslaving. Omdat ze zo’n behandeling niet aan zouden kunnen vanwege hun psychosegevoeligheid. Nieuwsuur deed onderzoek. 

Het is zelfs zo’n principiële zaak dat één patiënt zijn zaak heeft voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens. Dat moet nu oordelen of er sprake is van discriminatie. Eind deze maand doet het college uitspraak.

Het uitsluiten van mensen is aan de orde van de dag, zegt klinisch psycholoog en psychose-specialist Tonnie Staring. Hij schat dat de helft van de 100.000 patiënten die nu voor psychose in behandeling zijn, niet welkom zijn bij behandelingen voor andere problemen, zoals trauma of verslaving. “Mensen met psychosegevoeligheid krijgen verminderd toegang tot goede specialistische zorg. Het is echt een ramp dat het zo loopt in Nederland.”

Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon, een organisatie die familie en naasten van mensen met psychische aandoeningen ondersteunt, bevestigt dat beeld. “Dit is een probleem wat we heel vaak horen. Is het eindelijk gelukt om iemand ertoe te bewegen hulp te zoeken, wordt diegene geweigerd omdat er nog sprake is van een ander probleem.”

Nieuwsuur besteedde aandacht aan deze kwestie.

Ook KRO NCRV Pointer meldt een situatie waarin een patiënt wordt afgewezen voor behandeling vanwege complexe problematiek

Bron en uitgebreid artikel op NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *