Leven met een moeder met borderline

Bij Sandra (25 jaar ) was de thuissituatie soms onveilig. Er was veel ruzie. Dat kwam doordat haar ouders psychische problemen hebben. Haar moeder had een borderline persoonlijkheidsstoornis en haar vader pleegde zelfmoord oen ze zes jaar oud was. Ook haar moeder probeerde een eind aan haar leven te maken. Sandra vond haar als tienjarige in de woonkamer. 

Mijn moeder ontplofte om de kleinste dingen, vertelt Sandra.  Ze leerde als jong meisje al dat het beter was om dat voor te zijn. Sandra wist niet dat  bij haar thuis dingen anders gingen dan bij haar vriendinnetjes. Daar kwam ze pas later achter toen ze bij vriendinnetjes op bezoek ging.

Bij Sandra thuis was het niet zo gezellig. Er werd veel ruzie gemaakt. Sandra had nooit het gevoel dat haar moeder aandacht had voor haar behoeften. Alsof ze er niet toe deed. Haar moeder zette zichzelf op de eerste plaats. Ze was impulsief.  Als zij en haar broertje uit school kwamen, vroeg ze nooit hoe het was. Ze toonde geen interesse.

Door haar jeugd heeft Sandra zelf ook psychische problemen ontwikkeld.  Ze werd angstig, kreeg huilbuien en werd depressief. Sandra begon met het schrijven over haar eigen ervaringen als kind van ouders met psychische problemen (KOPP). Door haar studie psychologie weet ze veel van de ontwikkeling van kinderen en het is een thema waar ze zelf van alles in meemaakt. Ze is een eigen online platform begonnen: Met Zonder Ouders.

Dit verhaal is onderdeel van de #openup-week, een initiatief van MIND en Human voor NPO 3FM.

Bron en uitgebreid artikel op npo3fm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *