Klachten over zorg door gemeenten nemen toe

Het lukt gemeenten nog niet passende zorg te organiseren en dat was wel de bedoeling van het nieuwe zorgstelsel dat dit jaar is ingegaan. Dat concluderen belangenorganisaties, die het afgelopen kwartaal meer dan 10.000 klachten binnenkregen.

Zij zien het aantal meldingen stijgen. Gemeenten moeten nu echt orde op zaken stellen, waarschuwen ze. Het aantal mensen dat voor zorg naar zijn gemeente moet, stijgt komend jaar. Veel mensen krijgen nu nog zorg op basis van de oude regels, maar dat overgangsrecht vervalt komend jaar.

Keukentafelgesprekken

Melders zijn ontevreden over de manier waarop er met zorgvragen wordt omgegaan. Zij moeten lang wachten, worden slecht of niet te woord gestaan of ontvangen niet de zorg die ze nodig hebben. Ook worden mensen heen en weer gestuurd tussen instanties. Bovendien hebben gemeenten soms niet de deskundigheid om naar de juiste zorg door te verwijzen.

Een groot deel van de meldingen gaat over de zogenoemde keukentafelgesprekken, waarbij iemand van de gemeente bij mensen thuiskomt om over passende zorg te praten. Die gesprekken lijken eerder bedoeld om te bezuinigen dan om de juiste zorg te bieden, zeggen de klagers. Ook klagen mensen veel over huishoudelijke hulp die er minder of helemaal niet meer is.

Bron: Platformggz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *