“Intensieve begeleiding voorkomt isoleercel”

Patiënten in psychiatrische ziekenhuizen die psychotisch, agressief of suïcidaal zijn, hebben geen isoleercel nodig. Door intensieve begeleiding kan eenzame opsluiting voorkomen worden. Dat schrijft Trouw vrijdag.

Wanneer de spanning bij de patiënt alsnog te hoog oploopt, kan diegene naar een ‘intensive care unit’ worden gebracht. Daar verblijft de patiënt vervolgens alleen met zijn behandelaar.

Die methode wordt momenteel in twee instellingen voor geestelijke gezondheidszorg toegepast en wordt binnenkort ingevoerd in nog eens 24 ggz-instellingen. Bouke Bijnsdorp, manager van een gesloten kliniek van ggz InGeest in Haarlem, een van de twee koplopers, spreekt in de krant van ‘een revolutie in de psychiatrie’.

Bouke Bijnsdorp: “Wij kozen vroeger altijd voor veiligheid, geen risico nemen. Was iemand agressief of suïcidaal, dan was het in Nederland heel gewoon om diegene achter een grote dikke deur op te sluiten.”

Sommige patiënten houden een jarenlang trauma over aan een eenzame opsluiting. Vandaar dat de overheid en instellingen voor geestelijke gezondheid proberen het gebruik van de isoleercel terug te dringen.

Bron: Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *