Impact op familieleden is groot

Een derde van de familieleden ervaart zelf problemen op psychisch gebied

De zorg om een familielid met psychische problemen kan een grote impact hebben op de directe familie. Dit blijkt uit een enquête van Fonds Psychische Gezondheid voor de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. In maar liefst 95% van de gevallen zorgen de psychische problemen van een familielid voor belemmeringen in hun eigen leven. Een derde van de respondenten geeft aan zélf psychische problemen te ervaren door de zorg om hun familielid.

De uitkomsten van de enquête waren aanleiding een online campagne te starten met als thema: “Zorg om een ander. Zorg voor uzelf”. Deze begint vandaag op psychischegezondheid.nl/familie. Op de website krijgen familieleden van mensen met psychische problemen informatie en tips om goed voor zichzelf te blijven zorgen.

Betrokken familielid
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid: “Bij maar liefst 95% van de 1.546 respondenten zorgen de psychische problemen van hun familielid voor belemmeringen in hun eigen leven. Opmerkelijk is dat een derde van de ondervraagden zélf psychische problemen ervaart door de impact van de relatie met hun familielid. Zij ervaren bijvoorbeeld klachten als angst en somberheid. Depressieve gevoelens en een burn-out komen bij familie en vrienden van mensen met  psychische stoornissen ook regelmatig voor. Er kan niet genoeg aandacht zijn voor het belang van de steun van naastbetrokkenen”.

“Zorg om een ander. Zorg voor uzelf”
Fonds Psychische Gezondheid benadrukt hoe belangrijk het is ook aandacht en steun te verlenen aan familie van mensen met psychische problemen. Vanaf 10 oktober lanceert het Fonds een speciaal platform voor deze groep met informatie, tips en ervaringsverhalen: www.psychischegezondheid.nl/familie. Ook biedt het platform een speciale test waarmee mensen hun mate van overbelasting kunnen toetsen.

Bron: Psychische gezondheid

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.