Hulpverleners psychiatrie geregeld slachtoffer geweld

Hulpverleners werkzaam in de psychiatrie zijn regelmatig het slachtoffer van geweld. De gevolgen van dit geweld kunnen zeer ernstig zijn. Meer dan een derde van de respondenten in dit onderzoek had na een incident fysiek letsel en ruim een kwart kampt met psychische klachten. Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen van de gevolgen van het incident of kampt met blijvend letsel. Hulpverleners werkzaam in de psychiatrie zijn regelmatig slachtoffer van geweld. Van de 1534 hulpverleners  die de enquête invulden is 67 % de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren het slachtoffer geworden van (de dreiging met) fysiek geweld of brandstichting, veroorzaakt door een patiënt. De hulpverleners rapporteerden in totaal 2648 incidenten, wat neerkomt op gemiddeld 1,7 incident per respondent.

Aard incidenten
De gerapporteerde incidenten lopen zeer uiteen qua inhoud en ernst. Respondenten konden meerdere antwoorden geven betreffende de aard van het geweld. In 1580 van de 2648 incidenten ging het daadwerkelijk om fysiek geweld. Het meest (889 keer) werd er geslagen, gestompt of geschopt. Maar er waren ook pogingen tot wurging (91 keer) en in 11 gevallen is er gestoken met een wapen of ander voorwerp.

Letsel slachtoffers
Bijna de helft van de incidenten leidde tot fysiek letsel of psychische schade bij het slachtoffer. Het ging meestal om blauwe plekken, kneuzingen en schaafwonden. Maar bijvoorbeeld ook bijtwonden, botbreuken en brandwonden werden gerapporteerd. In 38,6 % van de gevallen ging het om fysiek letsel. In 26,7 % van de gevallen was er (ook) sprake van psychische schade. Daarbij kwamen angst- en paniekklachten (307 keer) het meest voor.

Herstel slachtoffers
De meerderheid van de slachtoffers met letsel (57,1 %) had tijd nodig om hiervan te herstellen. Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen van de gevolgen van het incident of kampt met blijvend letsel.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam. Verder lezen kan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.