Te hoge prijs Seroquel leidt tot schadevergoeding

De farmaceut AstraZeneca moet zorgverzekeraar Menzis een schadevergoeding betalen omdat het bedrijf een te hoge prijs heeft gevraagd voor het medicijn Seroquel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, zo meldt de NOS

Het Brits-Zweedse farmaceutisch bedrijf AstraZeneca had een octrooi op het middel Seroquel. Dit medicijn werkt bij psychoses die worden veroorzaakt door schizofrenie of ernstige depressies. Zorgverzekeraar Menzis beschuldigde AstraZeneca ervan het octrooi te rekken zodat er geen merkloze variant van Seroquel op de markt zou komen.

Zonder concurrentie kon AstraZeneca een hogere prijs in rekening brengen, die vervolgens door Menzis werd vergoed. De rechtbank stel echter dat het octrooi achteraf gezien reeds in 2014 door een Nederlandse rechter ongeldig is verklaard.   Daardoor is onterecht voorkomen dat  een concurrent met een vergelijkbaar medicijn op de markt is gekomen, terwijl zij daartoe wel in staat waren en daarvoor ook alle voorbereidingen hadden getroffen.

AstraZeneca moet Menzis het verschil betalen tussen de prijs die in rekening is gebracht en de prijs die in rekening zou zijn gebracht als er concurrentie was geweest. De rechtbank moet de hoogte van dat bedrag nog vaststellen en wil daarom meer gegevens hebben van Menzis. AstraZeneca zegt verrast te zijn over het vonnis en beraadt zich op stappen.

Bron: nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *