Eenzaamheid kost Nederland jaarlijks miljarden

Maastrichtse onderzoekers pleiten voor een urgente aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Los van de geestelijke nood, maken mensen die lijden aan ernstige of zeer ernstige eenzaamheid tot een jaar later nog 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen.

Onder jonge mensen tussen 19 en 40 jaar is dit verschil in gemaakte zorgkosten het grootst. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht (UM) onder bijna 350.000 Nederlanders. Omgerekend naar de volledige Nederlandse bevolking gaat het om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro aan zorgkosten per jaar. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn recent gepubliceerd in het International Journal of Public Health.

Zichtbaar
Eenzaamheid is met dank aan de coronacrisis een uiterst zichtbaar thema geworden. Een op de 10 Nederlanders voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam en maar liefst vier op de tien Nederlanders ervaart enige mate van eenzaamheid. Niet voor niets maken veel deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg zich ernstig zorgen. De nood in de samenleving is hoog. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht laten in hun recent gepubliceerde studie zien dat eenzaamheid nadrukkelijk ook een nadelig financieel aspect heeft voor de samenleving. Niet alleen de kosten voor lichamelijke zorg zijn hoger dan bij andere mensen, ook de GGZ wordt veel vaker bezocht door de eenzamen.

Omgerekend naar de totale bevolking gaat dat laatste dat om bijna 350 miljoen euro per jaar. Onderzoekster Rachelle Meisters:¬† “Het is uit kostenoogpunt vooral zaak om bij mensen die eenzaam zijn in te zetten op het bevorderen van een gezonde leefstijl en goede gezondheid. Maar ook de psychische klachten mogen niet onderschat worden.”

Urgentie
Aangezien deze studie is uitgevoerd op pre-corona gegevens, verwachten de wetenschappers dat het probleem op dit moment nog veel groter is. Hoewel de zorgkosten momenteel wellicht gedrukt worden door de afschaling van allerlei reguliere zorg, kunnen ze komende jaren nog fors hoger uitvallen dankzij de toenemende eenzaamheid in de samenleving door de COVID-19 maatregelen. Juist ook omdat het onderzoek uitwijst dat vooral eenzaamheid bij jongeren een grote rol speelt in de kosten die zij maken in de zorg. Het verschil in zorgkosten tussen jongeren die zich eenzaam voelen en jonge mensen die niet eenzaam zijn is namelijk groter dan het verschil in zorgkosten van eenzame ouderen (65+) en ouderen die niet eenzaam zijn.

Bron: maastrichtuniversity.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *