Eenderde van vrouwen met ADHD is sexueel misbruikt

Volwassenen met ADHD zullen vaker aangeven dat ze seksueel en fysiek mishandeld zijn in hun jeugd dan hun leeftijdsgenoten zonder ADHD, zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek van de Universiteit van Toronto.

De wetenschappers onderzochten in het totaal 12.877 vrouwen en 10.496 mannen via een landelijk representatieve steekproef.

Bij vrouwen met ADHD bleek 34 procent voor hun 18e seksueel te zijn misbruikt. Ter vergelijking, dat percentage ligt bij vrouwen zonder ADHD op 14 procent. Bij lichamelijke mishandeling is dat percentage ook opvallend verschillend. Maar liefst 44 % van de vrouwen met ADHD melden kindermishandeling tegen 21% van vrouwen zonder deze aandoening.

Fuller-Thomson’s onderzoek merkte ook op dat het percentage van mannen met ADHD  die seksueel misbruik tijdens hun jeugd melden hoger lag dan bij mannen zonder ADHD (11 procent versus zes procent), en ook de lichamelijke mishandeling laat een significant verschil zien (41 procent versus 31 procent).

“Deze bevindingen tonen aan dat er sprake is van een stille epidemie van misbruik onder de mensen met ADHD en in het bijzonder bij vrouwen “, zegt professor Esme Fuller-Thomson.

Fuller-Thomson benadrukt dat de uitkomsten het verband tussen ADHD en het hogere percentage misbruik niet verklaren.  “Het kan zijn dat de vroege mishandeling invloed heeft op de neurobiologische ontwikkeling. Het is ook mogelijk dat kinderen met ADHD kwetsbaarder zijn voor misbruik” aldus Fuller-Thomson.

Bron: GGZ-nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.