Dexamfetamine voor ADHD wordt duur

Sinds 1 maart is er Amfexa op de markt, een geregistreerde vorm van dexamfetamine van 5 mg. Nu dit middel er is, zijn apothekers verplicht dit middel te verstrekken in plaats van apotheekbereidingen. Dit betreft overigens alleen de preparaten van 5 mg, zo meldt impulsenwoortblind.nl 

WOB-verzoek
Er zijn echter nog geen vergoedingsafspraken gemaakt, waardoor dit een financiële strop betekent voor patiënten die dexamfetamine van 5 mg gebruiken.
Impuls & Woortblind heeft gisteren meteen een WOB-verzoek ingediend bij het Zorginstituut Nederland (ZiN), met de vraag om opheldering en het dringende verzoek te zorgen dat niet alle generieke vormen van dexamfetamine (er zijn ook 2,5 mg en 10 mg preparaten) nu buiten de basisverzekering gaan vallen.

Enorme kosten
Naar schatting 30.000 mensen met ADHD/ADD gebruiken dexamfetamine, vaak omdat het middel van eerste keus, methylfenidaat, niet voldoende effect heeft. Zij moeten dit gewoon kunnen blijven gebruiken, zonder opeens voor enorme kosten te komen staan. Dit kan oplopen tot ruim € 100,- per maand.

Uitstel tot half april
Op de website van Eurocept, de farmaceut achter Amfexa, staat te lezen dat de apotheekbereidingen in elk geval tot 16 april nog geleverd mogen worden.

Bron: impulsenwoortblind.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *