De cursus ‘Herstellen doe je zelf’ heeft een positief effect op de deelnemers. Vooral kregen ze meer grip op hun eigen situatie, nam hun zelfvertrouwen toe en ontstond er meer zicht op een hoopvolle toekomst, aldus een bericht op de website van Psy. Ook Stichting KernKracht biedt een herstelgroep aan.
Dat de cursus succesvol is, blijkt uit het proefschrift Recovery is up to you: Evaluation of a peer-run course van gezondheidswetenschapper Hanneke van Gestel . Tussen 2006 en 2008 heeft zij een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) gedaan naar deze cursus, waaraan 333 mensen deelnamen.
Getrainde ervaringsdeskundigen
De cursus, die bedoeld is voor mensen met psychiatrische of psychische problemen, is in 1996 ontwikkeld door ervaringsdeskundigen en professionals. Hij bestaat uit twaalf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur. De twee cursusleiders zijn getrainde ervaringsdeskundigen. De cursus heeft een vaste structuur, met een werkboek. Elke bijeenkomst heeft een thema, bijvoorbeeld de betekenis van herstel of de persoonlijke wensen voor de toekomst. De deelnemers moeten ook huiswerk maken.
Anderen helpen
Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat het niet uitmaakt in welke fase van herstel de deelnemers zaten. ‘Gevorderde deelnemers profiteren ervan, omdat ze anderen kunnen helpen. Voor beginners werkt vooral het uitwisselen van ervaringen’, zegt Van Gestel. Een vereiste voor deelname is wel dat de deelnemers ervaringen met anderen kunnen delen en aan hun eigen herstel willen werken.
Rolmodel
In de studie is ook gekeken of de cursus goed uitvoerbaar is. Daarvoor zijn 38 cursussen geëvalueerd en 61 deelnemers en 37 cursusleiders geïnterviewd. Het gros was heel tevreden over de cursus. De deelnemers meldden spontaan dat ze veel aan het groepsproces hadden gehad en dat ze de cursusleiders hogelijk waardeerden als rolmodel voor hun herstel. Ook beoordeelt men het cursusmateriaal als gebruiksvriendelijk en helder.
Cultuurverandering
In haar conclusies stelt Van Gestel dat een succesvolle implementatie van de cursus baat zou hebben bij een cultuurverandering binnen de ggz. ‘Professionals moeten cliënten meer stimuleren om de regie over hun leven op te pakken. Cliënten hechten daar zelf ook erg aan, zeggen ze. Ze willen wederkerige en gelijkwaardige relaties met hulpverleners.’ Daar zijn al allerlei programma’s voor, bijvoorbeeld bij HEE, waarin professionals en cliënten leren samen te werken.
Dit bericht komt van de website van Psy.