Autisme al vroeg herkenbaar

Al tijdens de eerste maanden van het leven van een kind kunnen tekenen zichtbaar zijn die duiden op een stoornis in het autistisch spectrum. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Warren Jones en Ami Klin waarvan de resultaten deze week zijn verschenen op de website Nature. Dat meldt Medisch Contact.

Jones en Klin volgden 110 baby’s vanaf hun geboorte tot aan de leeftijd van drie jaar. Ongeveer de helft had een verhoogd risico op een autisme spectrum stoornis – zij hadden een autistische broer of zus. De rest van de baby’s had geen familieleden in de eerste, tweede of derde graad die bekend waren met autisme en vormden de controlegroep met een laag risico.

De onderzoekers maakten tijdens het onderzoek gebruik van ‘eye tracking’, een technologie waarmee het mogelijk is om oogbewegingen in kaart te brengen. Oogcontact speelt een sleutelrol in de sociale ontwikkeling van baby’s en kinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kinderen, die later werden gediagnosticeerd als autistisch, al vanaf twee maanden minder aandacht bleken te hebben voor de ogen van andere mensen. Ook stelden de onderzoekers vast dat de kinderen, die tijdens het onderzoek hun aandacht voor de ogen van anderen het snelst verloren, later ook het meest gehandicapt waren. Hierbij ging het niet om een abrupt verliezen van de aandacht, maar om een geleidelijk proces. Volgens de onderzoekers kan dit gegeven mogelijk een rol spelen in vroege interventies.

Jones en Klin concluderen dat er dus al in heel vroeg in de ontwikkeling meetbare en onderscheidende verschillen bestaan tussen kinderen die uiteindelijk worden gediagnosticeerd als autistisch en kinderen die de stoornis niet krijgen. Zij benadrukken overigens dat ze hun studie hebben uitgevoerd met geavanceerde apparatuur en dat de afname in aandacht niet te detecteren is met het blote oog.

Bron: GGZ-nieuws

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *