Allochtone patiënten vaker last van depressie of angst

Allochtone patiënten blijken vaker last te hebben van angst en depressieve gevoelens dan autochtone patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Gerlinde Haverkamp van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Van de autochtone patiënten bleek 54 procent last te hebben van angst of depressieve gevoelens, terwijl 66 procent van de allochtone patiënten aangaf hiermee te kampen.

Volgens Haverkamp slaan behandelingen van mensen die last hebben van depressie of angst minder goed aan. “Hierdoor hebben ze een 2 tot 3 keer grotere kans om vroegtijdig te overlijden aan hun chronische aandoening dan mensen zonder deze psychische klachten.”

Het onderzoek vond plaats onder 904 patiënten van Nederlandse, Marokkaanse, Turkse, Indonesische en Surinaamse afkomst. Opvallend is dat vooral Turkse en Marokkaanse patiënten aangaven last te hebben van angst en depressie. Hiervoor is vooralsnog geen eenduidige oorzaak te geven.

“Door patiënten te screenen bij polibezoek en opname in het ziekenhuis, kunnen psychische problemen eerder worden ontdekt”, stelt Haverkamp. “Vervolgens kan direct de juiste hulp worden ingeschakeld. Ook de huisarts kan hierin van grote betekenis zijn door specifiek te vragen naar somberheid en angstgevoelens.”

Bron: nu.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *