Aandacht gevraagd voor zomereenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen en alleenstaanden blijft niet beperkt tot de periode rond Kerstmis, maar slaat volgens maatschappelijke organisaties ook in de zomermaanden geregeld toe. 

De gebruikelijke sociale contacten lijden onder de vakanties en de wekelijkse activiteiten staan in de zomerperiode op een zeer laag pitje. In Rotterdam begint zaterdag een campagne tegen deze zomereenzaamheid.

Rond 11.00 uur wordt bij de Markthal in de Maasstad de landelijke actie ‘Wie nodig jij uit deze zomer?‘ in gang gezet. Op een grote ansichtkaart kunnen voorbijgangers hun handtekening zetten.

Ook actrice Babette van Veen, ambassadeur van de campagne, en wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) van Rotterdam ondertekenen de kaart.

De landelijke campagne is een initiatief van organisaties in de zorg- en welzijnssector die samenwerken in de koepelorganisatie Coalitie Erbij. Humanitas en het Nationaal Ouderenfonds behoren tot de partners.

Volgens directeur Arie Ouwerkerk van Coalitie Erbij staat de zomer model voor leuke dingen doen en vakantie vieren, maar niet iedereen kan daar volgens hem aan meedoen. Ouwerkerk: ”Familie en vrienden gaan met vakantie en reguliere activiteiten stoppen.”

Rotterdam is volgens Ouwerkerk gekozen als startplaats van de campagne omdat de stad een van de koplopers is in de aanpak van eenzaamheid.

Uit onderzoek van de GGD bleek vorig jaar dat bijna de helft van de Rotterdammers zich wel eens eenzaam voelt. Nergens anders in Nederland was die score zo hoog. Ouwerkerk vindt eenzaamheid een onderschat probleem.

Taboe

Dat daar nog steeds een taboe op rust, daar kan ambassadeur Babette van Veen over mee praten. ”Na mijn scheiding voelde ik me ook eenzaam. Ik merkte dat mensen in mijn omgeving met een boogje om me heen liepen in plaats van te vragen hoe het echt met me ging.”

Daarover schreef ze vorig jaar het boek Hartenvrouw. ”Juist omdat ik zo open was over mijn gevoel, ben ik voor dit ambassadeurschap benaderd.”

De actrice, die na 17 jaar terugkeert in de soap GTST, zegt dat mensen zich om allerlei redenen eenzaam kunnen voelen. ”Als ik merk dat iemand in de put zit en ik echt niet weet wat ik moet zeggen, dan doe ik een kaartje in de bus. Gewoon laten weten dat je er voor iemand bent, is heel belangrijk.”

Van Veen hoopt dat met de campagne meer mensen dit voorbeeld gaan volgen. ”Stuur een kaartje naar mensen van wie je vermoedt dat ze zich eenzaam voelen. En nodig ze uit om samen iets leuks te gaan doen. Dat is het idee van de campagne.”

Bron: nu.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *