Zorgverzekeraars zetten mes in vergoedingen

Zorgverzekeraars komen met nieuwe lijst van vergoede en niet-vergoede behandelingen

Schematherapie, sociale vaardigheidstraining en een aantal behandelingen voor kinderen met autismespectrumstoornissen behoren tot de vergoede zorg. Mindfulness, RET, neurofeedback en lichaamsgerichte psychotherapie komen niet voor vergoeding in aanmerking. Dit blijkt uit het nieuwe ‘Dynamisch overzicht van (psychologische) interventies binnen de GGZ‘, die het Kenniscentrum GGZ van Zorgverzekeraars Nederland onlangs publiceerde.

Vorig jaar kwam CVZ (thans: Zorginstituut Nederland) al met een overzicht van interventies die wel en niet voor vergoeding uit het Basispakket in aanmerking komen. De lijst van  Zorgverzekeraars bouwt daarop voort. Beide lijsten onderscheiden drie categorieën behandelingen:

  • ‘groen’: behandelingen die voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk, en dus vergoed worden;
  • ‘oranje’, behandelingen die alleen vergoed worden voor specifieke stoornissen
  • ‘rood’, behandelingen die volgens ZN niet voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk, en dus niet vergoed kunnen worden.

Wat is nieuw?

De ‘groene’ lijst van ZN komt volledig overeen met die van CVZ. De ‘oranje’ lijst van behandelingen voor specifieke stoornissen is uitgebreid met Deep Brain Simulation (OCD), Schematherapie (borderline), de Minnesotamethode (verslaving), sociale vaardigheidstraining (sociale angst) en een aantal in 2011 door het CVZ gefiatteerde behandelingen voor autismespectrumstoornissen (klik hier voor het CVZ-rapport waarin deze beschreven staan)

De ‘rode’ lijst is uitgebreid met acht nieuwe behandelingen die ‘in de ban’ gedaan zijn. Naast  RET, mindfulness en lichaamsgerichte psychotherapie behoren hiertoe onder andere Pessotherapie, Hallucinatiegerichte Integratieve Therapie en het Prometaprotocol.

Status van de lijst

De lijst van Zorgverzekeraars Nederland is een leidraad voor individuele verzekeraars. Het is de individuele verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars om de lijst te gebruiken in contractvoorwaarden en in polisvoorwaarden. Verwacht mag echter worden dat de meeste zorgverzekeraars deze lijst over zullen nemen.

In totaal bevat de lijst een kleine 60 interventies, slechts een fractie van alle behandelingen die in de GGZ in gebruik zijn. Voor alle andere behandelingen geldt dat de individuele zorgverzekeraar zelf moet bepalen of zij “voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk”, en dus voor vergoeding in aanmerking komen. Om hen daarbij te ondersteunen heeft het Kenniscentrum van Zorgverzekeraars Nederland heeft een leidraad opgesteld voor de beoordeling van behandelingen.

Beroepsgroep: geen lijsten, maar richtlijnen

Vanuit de beroepsgroep is men zeer kritisch over de lijsten van CVZ en Zorgverzekeraars Nederland. Zo bekritiseerden de NVGzP en de VGCT in 2013 de CVZ-lijst als willekeurig, onlogisch en onvolledig, en pleitten zij voor multidisciplinaire richtlijnen als basis voor vergoeding, in plaats van lijstjes van behandelingen.

Bron: nvgpz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *