Zorgen over medisch beroepsgeheim jeugdzorg

Kinder- en jeugdpsychiaters, artsen, verpleegkundigen en ook ouders en belangenverenigingen willen de garantie dat het medisch beroepsgeheim in de jeugdzorg wordt gerespecteerd. Ze trekken aan de bel bij staatssecretaris Van Rijn en de Tweede Kamer en bieden een petitie aan de Tweede Kamer aan.

Gemeenten vragen om medische gegevens bij het controleren van rekeningen van hulpverleners in de jeugdzorg. Zo komt vertrouwelijke informatie over patiënten in handen van mensen die geen beroepsgeheim hebben. De zorgverleners willen dat Van Rijn met een regeling komt om declaraties te kunnen controleren zonder het beroepsgeheim te schenden. In de nieuwe Jeugdwet is dit niet geregeld.

De gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de controle van de declaraties. Zij vragen, hoewel dat in strijd is met de wet, om vertrouwelijke medische gegevens. De ondertekenaars van de petitie stellen voor dat de gemeenten een professionele medicus, die een beroepsgeheim heeft, betrekken bij het controleren van declaraties. Dan kunnen de gevoelige gegevens buiten het gemeentelijke systeem blijven en blijft de drempel om hulp te zoeken laag. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens niet op straat komen te liggen.

Bron: nos.nl / skipr.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *