Zomerdepressie: risicofactoren en oorzaken

Bij de term seizoensgebonden depressie denken de meeste mensen aan somberheid in de herfst en de winter. Het blijkt echter dat sommige mensen zich juist in de zomer erg beroerd voelen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie.

Een seizoensgebonden depressie is een ontregeling van je stemming met een jaarlijks patroon. Je somberheid komt steeds terug in hetzelfde jaargetijde. De seizoensgebonden depressie komt het meest voor als het zonlicht minder wordt, dus in de herfst. Ook de donkere dagen voor kerst zijn hier berucht om.

Hoeveel Nederlanders lijden aan een zomerdepressie?

“Ongeveer zeventien- à achttienduizend Nederlanders lijden eraan. Dat is zo’n één op de duizend. Het komt veel minder voor dan een depressie en een winterdepressie. Ook is er minder onderzoek naar gedaan. We weten nog niet precies hoe het in elkaar steekt”, zegt Claudia Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie. “Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen bijvoorbeeld geconfronteerd worden met mensen in bikini’s en korte broeken die er in hun ogen wel goed uitzien.”

Wat zijn de oorzaken?

In ons dagelijkse spraakgebruik hebben we het vaak over een zonnig humeur. Een andere uitdrukking is dat iemand een stemming heeft als een donderwolk. Ons taalgebruik gaat ervan uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen onze stemming en het weer. In onderzoek wordt dit verband niet duidelijk gevonden. Als de zon schijnt, is niet gelijk iedereen veel vrolijker.

Te lang licht?
Depressieve gevoelens in de zomer kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Een mogelijkheid is dat je dag-nachtritme ontregeld raakt doordat het zo lang licht is. De somberheid zou hier een gevolg van kunnen zijn.

Contrast met hoe het zou moeten zijn
Een ander probleem kan zijn dat sombere gevoelens meer opvallen in de zomer. In de zomer ga je op vakantie en dus ‘hoor’ je vrolijk te zijn. Als je je ondanks de zonneschijn rot voelt, besef je dat de somberheid niets te maken heeft met het slechte weer. Het signaal dat er wat mis is, komt duidelijker over.

Risicofactoren
Het al dan niet schijnen van de zon is meestal niet de enige factor die een rol speelt bij het ontstaan van een zomerdepressie. Het is bekend dat zaken als erfelijke aanleg, negatief denken, eenzaamheid en een slechte gezondheid de kans op depressies vergroten.

Bron: mindblue.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *