Eenzaamheid in coronatijd: bel de Stay Fine Hulplijn

Sociale isolatie in coronatijd heeft negatieve gevolgen op de mentale gezondheid.  Met de aankomende zomerperiode voor de deur, waarin veel sociale activiteiten niet doorgaan, lopen jongeren mogelijk nog meer risico. Zij kunnen de Stay Fine Hulplijn bellen wanneer zij zich eenzaam, angstig of depressief voelen.

Volgens een recent onderzoek van onderzoeksbureau I&O voelt ongeveer de helft van jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich eenzaam door de coronacrisis. Het zijn cijfers die niet op zichzelf staan. Onlangs publiceerde het bekende wetenschapstijdschrift “Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry” een studie van Maria Loades en collega’s, die  80 studies over de laatste 74 jaar bekeken, die gingen over sociale isolatie en eenzaamheid. Dat de coronatijd voor negatieve gevoelens zorgt, wordt hierdoor bevestigd.

Verschillende factoren maken dat mensen zich zorgen maken en in een flink isolement kunnen komen. De afzondering zelf zorgt voor eenzaamheid, maar ook zorgen over de tijdsduur van afzondering,  de angst voor infecties, verveling, frustraties en het niet beschikken over voldoende financiële middelen zijn vertroebelende elementen.  Het dichtgaan van scholen droeg verder bij aan de eenzame gevoelens.  Depressie en angst liggen op de loer, wanneer de coronacrisis nog veel langer aanhoudt.

Het is verleidelijk om de problemen te ontkennen en onszelf sterk te houden, zeggen psychologen en andere wetenschappers. Maar er mag best toegegeven worden dat dit mentaal een moeilijke tijd is. ‘Het is sowieso goed om op tijd hulp te zoeken’, zegt Dr. Yvonne Stikkelbroek, initiatiefneemster van de zogenaamde StayFine-hulplijn, die door jongeren tussen dertien en eenentwintig jaar gebeld kan worden, wanneer zij behoefte hebben aan een praatje.   ‘Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeer zeker voor depressie en angst. Het bespreekbaar maken van het probleem is al een hele stap.  Wat dat betreft is het belangrijk om te weten dat de helft van alle jongeren in Nederland in hetzelfde schuitje zit. Elkaar steun bieden kan goed helpen tegen het ontstaan van psychische problemen.’

Wanneer jij je angstig of depressief voelt door de coronatijd, bel dan de Stay Fine Hulplijn op 06-13902366. Het is ook mogelijk om te appen of de voicemail in te spreken. Je wordt in contact met een hulpverlener gebracht die je verder advies kan geven Meer informatie hierover, en over het StayFine-onderzoek is, te vinden op de website: www.stayfine.nl.

Bron: www.stayfine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *