Zeven tips voor een positief zelfbeeld

Uit onderzoek is gebleken dat 54% van de vrouwen negatiever over hun uiterlijk denkt dan hun omgeving. Ze schatten zichzelf bijvoorbeeld veel dikker in dan ze daadwerkelijk zijn. Ruim 42% kijkt dan ook niet graag in de spiegel. 

Colin van der Heiden, psychotherapeut bij PsyQ, geeft in het tijdschrift Vriendin 7 tips over hoe je een positiever zelfbeeld kunt krijgen.

1. Dagboek vol positiviteit

Plan een vast moment op de dag in om te schrijven welke positieve dingen je hebt meegemaakt die dag. Dingen die jij goed hebt gedaan. Vaak focussen we namelijk op negatieve gebeurtenissen en vergeten we wat wel goed ging. Zo’n dagboek dwingt je daartoe. Lees alles na een week bof eens door en trek conclusies. Wees wel reëel, in een week verander je niet. Dus houd vol en je zult zien dat je jezelf die positieve denkwijze aanleert.

2. Beleef je successen

Denk niet alleen aan je successen en positieve dingen maar beeld je die momenten ook echt in en beleef ze opnieuw. Kijk wat die gedachten met je lichaamshouding doen. Je staat niet meer ineengekrompen maar met je borst vooruit! Je straal zelfverzekerdheid uit.

3. Wie is die vrouw? 

Hoe zou je over jezelf willen denken? Ga na welke eigenschappen je belangrijk vind; zelfverzekerd, betrouwbaar, tevreden met wat ze heeft, enzovoort. Geef jezelf bij al die eigenschappen een cijfer. Als je van de tien eigenschappen op eentje een vijf scoort, is dat echt niet zo’n big deal. Op al die andere punten scoor je toch goed?

4. Pik het niet langer van jezelf

Sta eens stil bij wat je jezelf elke dag wijsmaakt. Henzelf elke dag voor ‘rolmops’ uitmaken helt natuurlijk niet. Bovendien zou je het pikken wanneer andere mensen zo over je zouden praten? Nee toch? Waarom accepteer je het dan wel van jezelf?

5. Wat een ander van je vindt

Mensen die dicht bij je staan kunnen een veel reeler beeld van jou neerzetten dan jij. Vraag je ouders, je partner, je kinderen en je vriendinnen wat ze oprecht mooi – innerlijk en uiterlijk – aan jou vinden. En denk nou niet dat ze dat alleen zeggen om je een goed gevoel te geven. Ze hebben het beste met je voor en zullen dus eerlijk regen je zijn. Verzamel de complimenten en geniet ervan!

6. Wat zie je? 

Terug naar de spiegel: kijk eens goed Ja je ziet jezelf maar wat nog meer? Wat voor vrouw zie je? Kijk naar je pluspunten; die volle bos haar, die sprankelende ogen, die slanke benen…

7. Lach!

Zeg een keer per dag iets positiefs tegen je spiegelbeeld, zelfs als je daar helemaal niet in gelooft. Door aardig voor jezelf te zijn verander je langzaamaan je zelfbeeld. Wat ook helt: naar jezelf lachen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen nooit lacht naar zichzelf in de spiegel. En juist met een lach geef je je hersenen het seintje dat je een goed humeur hebt. Je voelt je blijer en vrolijker en dat zie jij maar ook anderen terug!

Bron: psyq.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *