Geslaagde, drukke Week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie is in Gouda op 1 april afgesloten met een daverend feest. Daar was alle reden toe. Stichting KernKracht had in Gouda een gevarieerde week georganiseerd, met veel zinvolle en ontspannende activiteiten die goed zijn bezocht. Hopelijk een stimulans voor het uitbreiden van waardevolle zorg, het thema van de week, en het tegengaan van stigmatisering. 

Op maandag was de opening van de week met een toneelstuk en een lied over de Week van de Psychiatrie, gemaakt door vrijwilligers en medewerkers van Stichting KernKracht. Het lied werd gezongen door het speciaal hiervoor opgericht Reakt-koor van rond de acht man/vrouw sterk, dat ook na de Week verder zal gaan (en nog meer leden zoekt!).
Op dinsdag werden 450 gebakjes rondgedeeld aan mensen die korter of langer wonen in een instelling. De reacties op dit gebaar waren hartverwarmend.
Dinsdag was ook de dag dat overal de ‘verbetermuren’ werden opgehaald: posters met de afbeeldingen van een muur, waarop cliënten briefjes konden plakken met hun ideeën over betere zorg. Er werd massaal van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De redactie van tijdschrift/website Psy vond het zo’n opvallende actie dat ze er een bericht over op hun website plaatste.
Op dezelfde dinsdag was een themabijeenkomst over waardevolle zorg. Negen ervaringsdeskundigen vertelden wat voor hen waardevolle zorg was geweest. Hun ervaringen zullen ook op de verbetermuren terecht komen. Twee hulpverleners van Kwintes gaven vanuit hun positie hun visie op waardevolle zorg. Er ontstonden interessante discussies.
Op woensdag was het tijd voor ontspanning. De fietstocht ging vanwege dreigende weersomstandigheden niet door. De spelletjesmiddag was gezellig. Verder genoten zo’n twintig daklozen van een high tea. Voor de high tea waren ook de wethouders zorg uit Gouda en omgeving uitgenodigd. Helaas kwamen alleen de wethouders uit Gouda en uit Boskoop. Zij waren onder de indruk van de verhalen van mensen uit de daklozenopvang, de vrouwenopvang en een zwerfjongere.
Donderdag werd op op ludieke wijze aandacht gevraagd voor de positie van cliënten door voorafgegaan door een brassband een optocht door het centrum van Gouda te houden. Vier drummers maakten de stad goed wakker en trokken veel bekijks. In totaal werden 1200 flyers uitgedeeld.
Op vrijdag was het een drukte van belang bij de recent geopende Weggeefwinkel. Mensen uit de vrouwenopvang, dak- en thuislozen en ggz-cliënten konden gratis kleding krijgen en maakten hier dankbaar gebruik van.
’s Avonds was het genoemde eindfeest. Het koor zong een aantal liedjes, een hulpverlener trad op met zijn band en er was een dj. Sommige mensen hadden de nieuwe kleren aan die ze ’s ochtends gekregen hadden. Al swingend werd de week afgesloten.
Hier een filmpje van de brass band.

Eén reactie op “1”

  1. Duidelijk verslag van een aantal leuke activiteiten die voldoende de aandacht hebben gevestigd op het thema van de week van de psychiatrie.
    Hulde aan allen die hieraan hebben meegewerkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *