Werkdruk hoog op psychiaters, ze denken aan stoppen

Bijna 30 procent van de psychiaters voelt zich emotioneel uitgeput en denkt er weleens aan te stoppen met het werk. Dat blijkt uit een enquête van belangenorganisatie De Jonge Psychiater onder meer dan  800 Nederlandse en Vlaamse psychiaters en psychiaters in opleiding, zo meldt de NOS. 

De psychiaters geven vooral aan ontevreden te zijn over hun positie binnen de ggz. Vier op de tien geven aan dat de gezondheidszorg te groot is geworden om nog persoonlijke zorg te kunnen bieden. Het zijn gepassioneerde mensen die graag voor hun patiënten willen zijn. Maar tegelijkertijd lopen ze tegen de administratieve last aan en voelen ze geen autonomie, aldus Joeri Tijdlink van de Jonge Psychiater.

Bijna alle psychiaters vinden de wachtlijsten te lang en velen hebben last van de bureaucratie. Daarnaast komen veel maatschappelijke problemen nu bij psychiaters terecht, zoals de behandeling van personen met verward gedrag.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) herkent het beeld dat uit de enquête naar voren komt. Voorzitter Elnathan Prinsen geeft aan dat binnen veel ggz-instellingen psychiaters duur en schaars zijn  en daarom wordt er gekeken hoe je ze zo min mogelijk kan inzetten.  Dat werkt de onvrede ook in de hand.  Psychiaters gaan weg uit de ggz-instellingen, waardoor ze nog schaarser worden.

Prinsen pleit net er als Tijdlink voor om  psychiaters vooral aan de voorkant in te zetten. Goede diagnostiek, goede indicatiestelling en dan afhankelijk van de indicatie, ook een rol in de behandeling geven.

Ondanks alle zaken waar ze tegenaan lopen, zijn psychiaters ook tevreden. Met name over het contact met patiënten en het feit dat ze echt iets voor ze kunnen betekenen,  zo blijkt uit de enquête.

Bron: nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *