Wereldwijd onderzoek naar ADHD en verslaving

Het onafhankelijke, internationale netwerk van ADHD-verslavingsdeskundigen ICASA heeft haar eerste onderzoeken afgerond en gepubliceerd. Belangrijkste conclusie: het percentage van patiënten met ADHD in de verslavingszorg is verhoogd (5-22 procent) bij patiënten met alcoholverslaving en sterk verhoogd (12-57 procent) bij drugsverslaafden.

Dinsdag 22 oktober promoveerde Trimbos-onderzoeker en ICASA-oprichter Geurt van de Glind op de resultaten van het onderzoek.

ICASA (International Collaboration on ADHD and Substance Abuse) werkt sinds 2005 aan verschillende onderzoeken om ADHD sneller te herkennen en beter te kunnen behandelen. De recente studies tonen de omvang van het probleem van ADHD binnen de volwassen verslavingszorg aan. Op basis van het wereldwijde onderzoek stelt Geurt van de Glind dat de link tussen ADHD en verslaving niet langer kan worden toegeschreven aan een ‘Amerikaanse hype’, dat de screening van ADHD binnen de verslavingszorg nog veel verbetering behoeft, en dat de groep van verslaafden met ADHD meer andere psychiatrische stoornissen heeft dan de groep verslaafden zonder ADHD.

Hij pleit er dan ook voor dat “professionals en managers van verslavingszorginstellingen wereldwijd screening, diagnostiek en behandeling van ADHD binnen hun centra oppakken. De omvang en ernst van dit probleem en de consequenties hiervan voor de kwaliteit van leven, van patiënten die lijden aan beide stoornissen, vragen hierom.” De problematiek van ADHD zou ook onderzocht moeten worden binnen de verslavingszorg voor (jonge) adolescenten.

Van de Glind pleit in zijn proefschrift voor ‘intensief en vernieuwend onderzoek naar verschillende behandelvormen, zowel met als zonder medicatie en combinaties van beide. Dergelijke onderzoeken zijn er nauwelijks. Binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugdzorg zouden professionals alert moeten zijn op het risico van verslavingsproblematiek bij kinderen en jongeren. De promovendus hoopt met zijn onderzoek en het werk van ICASA bij te dragen aan het voorkomen van verslaving bij kinderen/adolescenten met ADHD, aan een betere herkenning van ADHD in de verslavingszorg en een betere kwaliteit van leven voor adolescenten en volwassenen met zowel ADHD als verslaving.

Bron: Trimbos Instituut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *