Wat vergoedt je zorgverzekering in 2014?

Vanaf 1 januari 2014 is er het een en ander veranderd aan de psychologische zorg in Nederland. Wat is er precies veranderd en wat wordt er vergoed door je zorgverzekering? We zetten het in dit artikel op een rijtje.

Rol van de huisarts

De huisarts heeft vanaf 1 januari een belangrijke rol gekregen in de behandeling van psychische klachten. Je kunt nu altijd met jouw klachten terecht bij de huisarts. Je huisarts heeft sinds dit jaar meer geld tot z’n beschikking om je te helpen. Samen met een gespecialiseerde praktijkondersteuner en psycholoog zal hij je adviseren. Als de huisarts je zelf niet kan helpen, kan hij je doorverwijzen.

Eerstelijns psychologie wordt generalistische basis GGZ

Je hebt recht op generalistische basis GGZ (eerder eerstelijns psychologie genoemd) als er sprake is van een DSM-stoornis (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Je behandelaar bepaalt of er sprake is van een DSM-stoornis. Op basis van de ernst van de klachten word je ingedeeld in een van de vier groepen ‘Kort’, ‘Middel’, ‘Intensief’ of ‘Chronisch’. Deze groepen bevatten allemaal een heel behandeltraject, van intake tot ontslag. Hierin worden mensen met lichte tot matige, niet-complexe psychische problemen of mensen met stabiele chronische problemen behandeld.

Tweedelijns psychologie wordt gespecialiseerde GGZ

Is de basis GGZ niet voldoende om jouw problemen op te lossen? Dan kan jouw huisarts je doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. Dit is voor mensen met zware en ingewikkelde psychische problemen. Gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg vindt plaats in een behandelteam. Er wordt voor gezorgd dat de meeste mensen niet opgenomen hoeven te worden. Het kabinet wil met deze wijziging dat patiënten dichter bij huis hun zorg krijgen.

Als behandeling in de gespecialiseerde GGZ niet (meer) nodig is, word je weer overgedragen aan de huisarts. Als het nodig is, kan de huisarts besluiten om jou zelf verder te behandelen of je door te verwijzen naar de generalistische basis GGZ. Dit is afhankelijk van jouw situatie en zorgbehoefte.

Vergoeding psychologische hulp vanuit basisverzekering

GGZ valt sinds 1 januari 2014 helemaal onder de basisverzekering. De kosten die je maakt vallen wel onder het eigen risico. In 2014 is het verplicht eigen risico € 360.-

Bron: independer.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *