Warmtebehandeling (hyperthermie) biedt kansen voor mensen met depressie

Depressieve klachten lijken te verminderen door hyperthermie, een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur, aldus eoswetenschap.eu.

Zes weken na de behandeling vertoonden de behandelde patiënten minder depressieve symptomen dan de mensen in de placebogroep. Blootstelling aan warmte activeert gebieden in de hersenen die geassocieerd zijn met plezier en positieve emoties. Dat was al bekend uit eerder onderzoek. Dat is één verklaring voor de werking. Daarnaast speelt ook het placebo-effect een rol, menen de onderzoekers. Wie positieve verwachtingen heeft van een therapie, zal er meer voordeel van ondervinden.

Zestien patiënten met depressie ondergingen hyperthermie. Bij deze behandeling breng je een uur door in een warmtetent zodat je lichaamstemperatuur oploopt tot 38,5 graden. Het has een positief effect.

Hyperthermie heeft wel wat voordelen tegenover de gangbare behandeling van depressie. Antidepressiva hebben veel bijwerkingen en werken zeker niet bij iedereen. Hyperthermie heeft nauwelijks bijwerkingen.

Toch waarschuwen de onderzoekers ervoor om de warmtebehandeling uit te roepen tot nieuw wondermiddel tegen depressie. Het gaat weliswaar om de eerste studie naar hyperthermie waarbij de vergelijking met een placebobehandeling is onderzocht. Maar de studie gebeurde met een beperkt aantal proefpersonen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de werking bevestigd wordt met en of het effect langer dan zes weken blijft aanhouden. Interessant zou zijn om ook uit te zoeken of hyperthermie aanslaat bij patiënten die ongevoelig zijn voor antidepressiva.

Bron: eoswetenschap.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *